AD-blacklist1

2017
júl.
28

Boltokban az új Mozaik Komlós

Írta: sajtóközlemény

Mozaik Komlos2 leadLimitált kiadásban már elérhető a Dreher sörkülönlegessége, az új Mozaik Komlós. Az őj sör egy karakteres, gyümölcsös ízt rejt: citrus, fenyő, áfonya, feketeribizli és levele, zöld levél és kerti gyümölcsös (zöldalma, fehérszőlő, lychee) aromák kavalkádját fedezhetik fel a fogyasztók.

 

 

Hányféle komló van a világon és vajon mi inspirálja a sörfőző mestereket a megfelelő fajta kiválasztásakor? Hiszen a sörfőzés esetében nincs olyan kötöttség, mint a borászatban, ahol általában adott a területen már hagyományosan termő, illetve telepíthető szőlőfajta.

 

   komlos 005xA komlót sokszor a „sör fűszereként” emlegetik, hiszen csak kis mennyiségben használják fel, mégis ez a komponens felelős a termék keserűségéért, egyedi ízéért, aromájáért (nem említve az egyéb hasznos technológiai funkcióit).

 

   A sörfőzők számára a komló női tobozvirágzatában található keserűanyagok (alfa- és béta-savak), komlóolajok és gyanták az értékes részek. Ezek összetétele és mennyisége főként az egyes fajták jellemzői, de a termesztés körülményeitől (földrajzi elhelyezkedés, talaj, időjárás) is függenek.

  

   Tradicionálisan a szárított komlótobozt használták fel sörkészítésre, manapság viszont ezekből további komlókészítményeket – úgynevezett pelleteket, kivonatokat – gyártanak, melyek hosszú ideig eltarthatók, precízebben adagolhatók, nem utolsó sorban pedig könnyebben szállíthatók és kezelhetők is. Ezáltal a sörfőző mesterek gyakorlatilag a világ bármilyen komlójához hozzájuthatnak.

 

***

   A Dreher három évvel ezelőtt lépett a felfedezés útjára: bevezette az úgynevezett hidegkomlózási technológiát, mellyel sörmesterei a komlók fűszeres aromáját intenzíven, élénken tudják átültetni a sörökbe. Így évről évre új komlókkal és ízhatásokkal kísérleteznek, melynek köszönhetően – kiválasztva a legjobbakat – több új termék került a polcokra.

 

   Mozaik Komlos3 1Az eddig piacra dobott sörkülönlegességek körét most ismét egy új, méghozzá ezúttal az amerikai Mosaic komlóval készülő specialitás gazdagítja. Ezt a komlót a tengerentúli sörfőzdék és hobbi sörfőzők is előszeretettel használják, egy nemesített fajta, amely keresztezi a szülők ellenálló képességét (Nugget) és komplex aromáit (Simcoe). A Mosaic 2012-ben jelent meg kereskedelmi forgalomban és azóta széles körben – többek között Amerikában, Új-Zélandon és Lengyelországban is – elterjedt használata bizonyítja egyedi minőségét.

 

   Az új Dreher Mozaik fél literes dobozos limitált kiadása már jelenleg is megvásárolható a boltokban, csapolva pedig a szeptember 2-i DreherFeszten lesz elérhető.


A komló gyöktörzzsel (rizómával) rendelkező, évelő növény. A tavasztól nyár végéig-kora őszig tartó időszakban gyöktörzséből több hajtást hoz, melyek kúszó indaként 6-8 méter magasra nőnek meg. Ezek a szárak természetes környezetben az ősz folyamán tápanyagot továbbítanak a földben lévő rizóma felé, elszáradnak, majd teljesen elhalnak, felkészülve a növény áttelelésére, hogy a következő tavasszal friss hajtások indulhassanak a magasba.

    A komlót általában gyöktörzsről, aszexuálisan szaporítják, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy egy nemesített fajta tulajdonságai a beporzás után, magról való szaporításnál megváltozzanak, nem kívánatos tulajdonságokat örököljenek a hímnemű növénytől. Az új fajták nemesítése kontrollált körülmények között, komlókutató központokban történik.

   Augusztus végén vagy szeptember folyamán kerül sor a komló „aratására”. A komlótoboz 75-80% nedvességtartalommal rendelkezik, így kiemelten fontos, hogy a tobozok szárítását mielőbb megkezdjék, ellenkező esetben hamar romlásnak, rothadásnak indulnak. A szárítást 10-12% nedvességtartalomig, alacsony hőmérsékletű levegővel és nagy légtömeggel végzik, hogy a komló beltartalmi értéke ne károsodjon.

   A Dreher az elmúlt években számos komlófajtát „fedezett fel” magának és fogyasztóinak: a hidegkomlózott sörkülönlegességek közül jónéhányat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre a nagyközönség, a legjobbakat pedig piacra is dobják. Így a Dreher Hidegkomlóst, amely a könnyed, citrusos Citra komlóval készül, de tavaly a nyers zöld fű és enyhén gyantás ízt hozó Calypsoval is kipróbálhattuk. Szintén tavaly volt elérhető a Dreher Amerikai Komlós, ami a markáns Columbus komlót ismertette meg a fogyasztókkal, az idei szezonban pedig a most bevezetésre kerülő Mosaic-kal „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós jelent újdonságot.