AD-blacklist1

2017
júl.
12

Új üzemet avatott a kőbányai Ceva-Phylaxia

Írta: Oszvald György

CEVA 268leadÜzemátadó ünnepséget rendezett az állategészségügyi szektor vezető vállalata, a Ceva csoport magyarországi gyára, a Ceva-Phylaxia Zrt. ma délben Budapesten. A kőbányai székhelyű gyáregység új üzeme 25 millió eurós költségvetésből valósult meg.

  

 

Nemcsak Kőbánya, de egész Magyarország gazdagodott a mintegy 7,8 milliárd forintos beruházás révén.  3900 m2-en 100 új berendezést telepítettek, melyek 60 új munkahelyet eredményeztek. A Phylaxia több mint 100 éve van jelen Magyarországon, s a folyamatos fejlődésnek köszönhetően a budapesti Campus a globális vakcina-hálózat központjává nőtte ki magát; a Ceva legnagyobb egyedülálló kutató-fejlesztő és gyártóközpontja. A jelenlegi termelés mintegy 95%-át exportálják, jelen vannak a világ számos országában.

 

   CEVA 206A Ceva-Phylaxia rendkívül innovatív munkát végez a vakcina előállításban. Míg az 1912-ben Phylaxia Oltóanyagtermelő Rt. néven induló üzemben az első, sertéspestis elleni szérumot gyártották, mára már több mint 2000 új törzskönyvi engedéllyel rendelkeznek, s ezt a fejlődést az utóbbi 15-16 évben érték el.

 

   CEVA 188Meg kell említeni azt is, hogy a Ceva-Phylaxia nevével számos tudós neve is összefonódott. Marek József Kossuth-díjas állatorvosról nevezték el azt a baromfikeltetőkben használatos modern technológiájú vírustörzset, melyet az új gyártóegységben állítunk elő. De Aujeszky Aladár vagy Bartha Adorján sem hagyható ki, hiszen ők is beírták nevüket a fontosabb állatbetegségek ellen folytatott küzdelem történelmébe.

 

   Az új gyáregység rendkívül elegánsan berendezett előterében Gajdos Tamás televíziós műsorvezető elsőként Thierry Le Flohic, a Ceva biológiai egységének igazgatóját szólította az emelvényre. (Thierry Le Flohic a dobogóra lépéskor megbotlott annak szélében, hajszál híján orra esett. A kínos helyzetet parádésan oldotta meg: a mikrofonhoz lépett, rámosolygott a jelenlévőkre, s annyit mondott, ouppssz! Az általános derültség azonnal feloldotta a feszültséget.)

 

  CEVA 068– Büszkék vagyunk cégünk múltjára, jelenünkben az eredményeink mellett a nemek közötti paritásra – az új munkahelyek egyenlően oszlanak meg férfiak és nők között –, a jövőnket pedig a magyarországi befektetésekkel erősítjük. Büszke vagyok munkatársaim, dolgozónk elkötelezettségére, akik megteremtik és alkalmazzák az új technológiákat. Csapatunk már bebizonyította, hogy képes az innovációt exponenciális növekedésbe fordítani – fejezte be beszédét Thierry Le Flohic (képünk).

 

   A beruházás presztízsét és jelentőségét erősítette, hogy dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is köszöntőt mondott az átadó ünnepségen.

 

  CEVA 110– Eredményes gazdálkodásról csak akkor beszélhetünk, ha egészséges állatokról is szólhatunk. A mai kornak van egy nagyon fontos követelménye: egyre inkább nem az állatok gyógykezeléséről beszélünk, hanem a betegségek kialakulásának megelőzéséről. Ez a folyamat maga után vonja a kutatás, az innováció fejlődését. Ennek bizonyítéka a most avatandó üzem: 500 ezer helyett immár 3 millió ampulla készülhet az új üzem beindulásával.

   Remélhetőleg a most átadott üzem és a cégcsoport kutatási tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy a magyar állatállományok egészségügyi státusát képes legyen megőrizni, s eredményesen vegye fel a harcot az újabb és újabb kihívásokkal. Ehhez jó alapot ad, hogy az automatizált gyártósorok mindegyike a legmodernebb technológiákat alkalmazza – fogalmazott a miniszterhelyettes (képünk).

 

   Az üdvözlő beszédek sorát Marc Prikazsky, a Ceva Csoport elnök-igazgatója zárta. Azt hangsúlyozta, hogy a jelen egyre inkább kiélezett piaci versenyében csak akkor lehet helytállni, ha a gyár képes kielégíteni a vásárlók igényeit, melyek egyre hatékonyabb és magasabb minőségű termékeket várnak.

 

 

   CEVA 149– A kutatók és a tudósok, de még az olyan campusok is, mint a budapesti, nehezen tudnak egyedül megbirkózni ezekkel a kihívásokkal. A nemzetközi szakértői együttműködéseknek köszönhetően a cégünk kivételes eredményeket ért el az amerikai, japán, kanadai, kínai és brazil specialisták szaktudását hasznosítva. Büszkeséggel tölt el, amit együtt értünk el.

   Mintha csak tegnap lett volna, mikor 2012-ben itt ünnepeltük a Ceva-Phylaxia 100 éves születésnapját, s hamarosan 2020-at mutat a naptár én meg csak ámulok azon, amit ma látok. A fejlődést akkor lehet igazán észrevenni, amikor egy új üzemet avatunk. Azt látom, hogy itt Budapesten az innováció mindig új eredményekkel párosul, s már most beírom a naptáramba 2020-at, hogy ne felejtsek el eljönni egy újabb innováció megvalósulását felavatni - zárta beszédét Marc Prikazsky (képünk)

 

   A köszöntők után egy két lépcsős avatási ceremónia következett. Elsőként a három vezető a gyáregység lelkét képező hatalmas tartály elé lépett, melynek a fedele mintegy 30 cm-re nyitva volt. A fedelet lezáró vezérlő automatika gombját egyszerre hárman nyomták meg, s ezzel az aktussal üzembe helyezték az új gyáregységet.

   CEVA 233

 

   A második lépés a nemzetiszín szalag átvágása volt, mely az ilyen esetekben az ünnepség hagyományos formája. A kézfogások után a gyár vezetői a sajtó munkatársainak válaszoltak.

 

CEVA 288

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  -  ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


A nemzetközi Ceva csoport a világ 44 országában van jelen, és összesen több mint 5000 embert foglalkoztat. Az állategészségügyi piacon évtizedek óta meghatározó cégcsoport a baromfivakcina-előállításban a világ 3. legnagyobb vállalatának számít, melynek globális baromfivakcina-előállítási központja Budapesten, Kőbányán működik.