AD-blacklist1

2017
máj.
19

Választékbővülés, vendégfőzdék a Kraft Sörfesztiválon

Írta: Oszvald György

Kraft beer fest 216leadSajtótájékoztatóval vette kezdetét az idén már három napos II. Kraft Sörfesztivál Kőbányán az M47 Főzdeparkban, a Maglódi út 47. szám alatt. A látogatók számára 14 órakor nyitották meg a kapukat.

 

 

 

Dudok Ádám, a Horizont sörfőzde alapítója kért figyelmet a jelenlévő sajtómunkásoktól, vendégektől. Elmondta, hogy második alkalommal rendezik meg a fesztivált, melynek célja változatlan: a Kőbányán megtalálható tradíciókkal rendelkező sörfőzés hagyományának visszahonosítása a meglévő ipari környezetbe.

 

   Kraft beer fest 051Az idei fesztivált nagyobb területen, több sörcsappal – ezek száma negyvenen felül van – meghívott gerilla főzdékkel és két spanyol főzdével, nagyobb választékot kínáló gasztronómiai megjelenéssel rendezik.

   Kraft beer fest 169A tavalyi, sikert aratott elemeken nem változtattak: most is óránként indulnak a Blaha Lujza térről fesztiválbuszok, továbbra is lesznek szakmai előadások és főzdelátogatás.

   Részletek ITT olvashatók.

 

   Szólt arról is, hogy mit takar a „kraft” elnevezés. – Tavaly, a fesztiválon jelentettük be, hogy a „kraft sört”, mint kategóriát szeretnénk létrehozni. A szorgos munka eredményeként cégbejegyzés alatt áll a Kraft sör egyesület, és a „kraft sör” szóösszetételt levédettük. Szeretnénk, ha a jövőben ezt a védjegyet minden olyan kraft sörfőzde használná, amely az egyesület tagja, illetve csak azok használhatják – osztotta meg a legújabb fejleményeket a jelenlévőkkel. Hozzá tette, hogy a „kraft sört egy filozófiaként határozták meg”. – Az újhullámos, modern kisüzemi sörfőzés egyfajta szinonímájaként képzeljük el. Nem több és nem kevesebb más főzdéknél, de kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magas minőségű alapanyagokból magas minőségű sört állítsunk elő – magyarázta.

 

   Kraft beer fest 205A fesztivált annak fővédnöke, Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere nyitotta meg. Elmondta, hogy a sörfőzés nagyon markánsan jelen van a kerületben, hiszen ez a telephely is egy korábbi sörgyár része volt. – Azt gondolom, hogy az ilyen rozsdaövezetek, barna mezős beruházásra alkalmas területek kihasználását, mint ahol most is vagyunk, az alulról jövő kezdeményezések teszik hasznossá. Különösen értékes a kezdeményezés akkor, ha tudjuk, a szomszédban multinacionális sörgyár üzemel. Fontos nekünk az ő tevékenységük, de még fontosabb, hogy a fejlesztéseket a kicsik kezdik el és válnak eredményessé. Szeretném megköszönni a Főzdepark minden tagjának ezt a munkát – nyitotta meg a fesztivált Kovács Róbert.

  

Kraft beer fest 103

   Kis figyelmet kért még, s kérte, hogy ha itt van, Pein Ádám, a MONYO Brewing Co. tulajdonosa is lépjen a mikrofonhoz. Ez pillanatok alatt megtörtént, s a polgármester átadott neki egy borítékot. A benne lévő levelet, melyet a MONYO Brewing Co. és társainak – értve ez alatt a négy alapító sörfőzdét (MONYO, HopTop, Horizont, Med Scíentsit) címeztek.

   A levelet – előre hozva a Szent László Napok ünnepélyes testületi ülésének egy pontját – Dudok Ádám olvasta fel.

 

   E szerint a Kőbányai Képviselő Testület 2017. április 27-i ülésén az M47 Főzdepark alapító kraft sörfőzdéi részére Kőbánya Kiváló Kraft Sörfőzdéje elismerést adományozza. A bejelentést hatalmas ováció követte.

   Jöhetett a kóstoló, s a 14 órai nyitás.

 

   A kapunyitás előtti időt néhány fotóval mutatjuk be az olvasóknak -   ITT  -, s a későbbiekben is tudósítunk majd a fesztiválról.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY