AD-blacklist1

2017
már.
13

Sok jó sörös kis helyen elfér – és nagyon tud örülni

Írta: Oszvald György

Dublin dijatadö 102 leadNemrég adtuk közre a jó hírt, hogy több kőbányai kézműves sörfőzde is dobogós helyezést ért el a Dublin Craft Beer Cup versenyen. Közülük a kőbányai Horizont Sörfőzde nemcsak az aranyérmet, de a fesztivál fődíját, az ólomkristály-üveg kupát is elnyerte. A magyarországi díjátadót március 3-án rendezték meg Budapesten.

 

 

A sajtótájékoztatóval egybekötött díjkiosztónak éppen hogy elég volt az egyébként rendkívül hangulatos és trendi belvárosi söröző, a Krak’n Town.  Az emeleten a sörfőzdék képviselői foglaltak helyet, míg a földszinten a sajtó. képviselői kóstolhatták a díjnyertes söröket és a vendéglátóhely ételkínálatát.

 

Dublin dijatadö 079   A hivatalos eredménylista alapján elmondhatjuk, hogy a magyarországi sörfőzdék a világ élvonalába kerültek. A Craft Beer kategóriában első helyek, sőt, abszolút első hely jelezte az előre törést, a számtalan ezüst- és bronzéremről már nem is beszélve. Erről korábban gyorshírben számoltunk be olvasóinknak.

 

Egy kis statisztika.

   A dublini versenyre mintegy 370, a világ számos tájáról érkezett és nevezett sört hat kategóriába osztották, melyek legjobbjai kapták az aranyérmet, s közülük került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör.

   A zsűrizést egy 28 tagú nemzetközi grémium végezte vakkóstolással.   

Gearoid Cahill 1 640x427

A zsűri elnöke a tengerentúli dr. Gearóid Cahill (képünk) a Gunniess sörök mester sörfőzője, az európai sörfőzés doktora volt, aki több mint 20 éves tapasztalattal látja el a 28 tagú zsűri vezetését.

 

   A zsűriben mások mellett helyet foglalt Joan Dineen, a Heineken Ireland korábbi termelési igazgatója és Gerry McGovern, az IBD’s Brewer & Distiller Magazin tudósítója, a Guinness sörök korábbi sörfőzője.

 

   A magyarországi díjkiosztón a győztes, nagydíjas és további két ezüst-és egy bronzérmet nyert Horizont Sörfőzde mellett kilenc sörfőzde kapott elismerést.

 

Dublin dijatadö 599

  Az aranyérmes, nagydíjas Horizont, balról: Dudok Ádám, Ábrahám Máté, Ujlaki Balázs

 

A Fűtőház Sörfőzde (egy arany, egy ezüst), a Mad Scientist (két ezüst, három bronz), a Hop Top Sörfőzde (egy ezüst és három bronz), a Synthesis Sörfőzde (egy ezüst, két bronz), a Hopfanatic sörfőzde (egy ezüst), a Mecénás sörfőzde (egy ezüst), a MONYO Sörfőzde és a Rothbeerr sörfőzde (két-két bronz) és az Etyeki Sörmanufaktúra (szintén két bronz) voltak a magyar díjazottak. (kiemelve a kőbányai sörfőzdék)

 

   Dublin dijatadö 744Az oklevelek, érmek átvétele után mindegyik sörfőzde képviselője lehetőséget kapott, hogy néhány mondattal bemutassa cégét, a díjazott sörét. Közülük a Horizont alapítóját, Dudok Ádámot (képünk) idézzük. Egy igaz történettel indított:

 

„- Szia! Mit csinálsz holnap este?

- Lesz az új sörünk bemutatója a Krak'n Townban, ott leszek. Gyere te is, ha tudsz!

- Aha, az jó. Nem jössz ki inkább Dublinba átvenni a díjat? Ti nyertétek meg a versenyt.

- ...???”

 

   – Ez a telefonbeszélgetés másfél héttel a budapesti sajttáj előtt játszódott le, amikor is csörgött a telefonom és Levente, a Dublin Craft Beer Cup szervezőinek magyarországi képviselője hívott. Hát persze, hogy ott voltunk, és hát persze, hogy itt vagyunk – mondta, majd bemutatta a fesztiváldíjas sört.

   – A nyertes sörünk, a Saison Witbier egy belga stílusú, búzasör alapokon nyugvó sör, néhány csavarral. A lényeg, hogy saison élesztővel készült, ami picit más karaktert biztosít, mint a klasszikus witbiernél tapasztalható. Kicsit fűszeresebb, szárazabb, plusz korianderrel és citrushéjakkal van ízesítve. Megjegyzem, abszolút kézműves a sörünk, hiszen még a gyümölcsök tisztítását is a két kezünkkel végeztük, s otthon, a házi sütőben aszaltuk ezeket. Köszönjük a segítséget és a szervezést Leventének.

    

Dublin dijatadö 663

  Csapon a díjníyertes sörök a Krak'n Town sörpultjában

 

   Szerkesztőségünk arról kérdezte a rendező Alltech Craft Brews & Food Fair magyarországi képviselőjét, Gáti Leventét (balra lenti kép), hogy ez a nagyszámú díj vajon nem hígítja-e fel a fejlődőben lévő magyar kézműves sörfőzdék mezőnyét, illetve mit ér ennyi díj a nemzetközi mezőnyben? A válasz megnyugtató volt. Kiderült, nemhogy hígulásról nincs szó, inkább értékteremtésről beszélhetünk.

 

   Dublin dijatadö 445– Az, hogy a verseny Írországban van, önmagában ad egy rangot. A két nemzet karaktere, felfogása, humora hasonló egymáshoz. Jó lenne egyszer kipróbálni, hogy a srácok kiviszik innen a söreiket az írekhez, bár tudom, ennek szállítási feltételei vannak. Az a lehetőség, hogy kint főzzék a sört bérelt főzdében, nem jó, mert éppen az itteni víz adja a sörök különlegességét, ízét. Több sörfőzde elmondta, hogy újhullámos trendeket követnek, sokat kísérleteznek, de eközben magasan tartják a minőséget. Negyvennégy sört vittünk ki, ezek nagy része érmet kapott. Éppen ez támasztja alá a magyar igényességet. Későn, és mintegy 10 éves hátránnyal indultunk akár a belga sörfőzdékhez képest is. Viszont nagyon gyorsan reagálunk, s az egyre szaporodó kisüzemi főzdék nagyon gyorsan építik be gyakorlatukba az újdonságokat, a tapasztalatokat.

   – Szóval, jók vagyunk?

   – Igen!

  

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu;

dr. Gearóid Cahill fotója: fft.ie