AD-blacklist1

2011
okt.
24

Koncert az Isten házában

Írta: Oszvald György

 

ev 037leadA 80 éves templomban folytatódott az ünnepi hónap október 23-án, amikor is az észak-németországi Schwanewede város evangélikus Szent János templomának 85 fős zenekarának és kórusának koncertjét hallgathatták meg a hívők és a nem hívő, de zenét szeretők egyaránt.

 

Az október 3-ai prédikációjában Benkóczy Péter felvetette azt a kérdést, vajon kell-e a templom 80 éves „születésnapján” egy épületnek örülni, hiszen Isten nem a templomban, egy épületben lakozik. Nem csak templomban lehet vele találkozni. A templom azonban mégis helye az Istennel való találkozásnak, ahol fontos az, hogy átéljünk, megéljünk valamit, hogy itt feltöltődjünk, együtt zenéljünk, énekeljünk, Krisztus szavát halljuk és közösségben éljük meg az egész istenélményt. A gyülekezet nem csak egy egyszemélyes színház hallgatósága, közönsége, hanem aktív részese a történéseknek – hangsúlyozta a lelkész.

   ev 073A prédikáció szellemében, délután öt órakor harangszó jelezte a hangverseny kezdetét az Isten házában, majd először a zenekar, utána kórus foglalta el helyét a szószék alatt. Felcsendült az első opus, utána Benkóczy Péter köszöntötte a megjelenteket.

   „Ez a hónap ünnepet jelent gyülekezetünknek. Ünnepeljük a 80 éve felszentelt templomunkat, és az 50 éves orgonánkat. Ez utóbbi ünnepre felújították, újra hangolták a csodás hangszert. Talán kevesen tudják, még a gyülekezetből is, hogy az orgona felújítása egy széleskörű gyűjtés eredményeként valósulhatott meg.

   Másfelől ünnep a mai nap, hiszen, amikor ilyen kicsi templomban ilyen sok ember összegyűlik, és ilyen nagyszabású esemény zajlik, annak mindig van valamilyen konkrét mozgató rugója. Érdekes dologra figyeltem fel: a fények nem a kórust, a zenekart világítják meg, hanem a felettük elhelyezkedő golgotai oltárképet, melynek eredetije a bécsi Kunsthistorisches Múzeumban van. Egy szimbólum ez a jelenség, Isten a szeretetből nyújt nekünk egy darabot. A vendégeknek köszönöm, hogy eljöttek hozzánk, önöknek pedig kívánom, ezzel a szeretettel fogadják magukba a mai ünnepi koncertet!”               

 

   ev 089Az ünnepi műsorban a hangverseny legfőbb darabja Reimann Ignaz (1820 – 1885) C-dúr Ünnepi Mise nevű alkotása volt, négyszólamú kórus, négy szólista és a nagyzenekar előadásában. A két kórus és a zenekar Winfried Schwarz vezényletével ezúttal is azt az évtizedek óta ápolt hagyományt folytatták, hogy régi mesterek ismeretlen műveit újra élettel töltik meg.
   A program részét alkották továbbá részletek Dietrich Buxtehude (1637 – 1707) „Alles was ihr tut“ (Mindent, amit csak tesztek) kantátájából a kórus és a vonósnégyes előadásában. Gerhard Rabe tollából származik a hangverseny első száma, „Lobet ihr Völker den Herrn“ (Ti népek, dicsérjétek az Urat). A 67 éves zeneszerző a darabot 91 éves édesapja, Emil Rabe szövege alapján a schwanewedei muzsikusok számára kibővítve hangszerelte, és így annak csillogása még ünnepélyesebb lett.
   Az a capella darabok között a két kórus Wolfgang Amadeus Mozart, Charles-Camille Saint Saens és Johann Crüger műveit énekelte. 


fotó: 10kerkult.hu/OGY