AD-blacklist1

2011
okt.
20

80 éves templom – a reformáció ünnepe

Írta: Oszvald György

 

ev-3leadSűrű, változatos programokkal teli hónapja van a Kápolna utcai evangélikus templomnak. Pontosabban Benkóczy Péter lelkésznek és segítőinek. A templom felszentelésének 80. évfordulóját ünnepli, s ehhez kapcsolódik a rendezvények többsége is. Október a reformáció hónapja is, s ez önmagában is kiemelkedő tényező a gyülekezet életében.

 

A 10kerkult.hu részben az ünnepi hónap, részben a bemutatkozás szándékával kereste fel Benkóczy Pétert, a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkészét. A jubileum okán meghirdetett Nyitott templom egyik napján történt a látogatás, ezért érthető volt, hogy Benkóczy örömmel újságolta, nyolc fő volt kíváncsi a templomra. – Csak azért jöttek be, mert nyitva volt a templom – mondta örömmel. – Lehet, hogy ez a szám kevésnek tűnik, de azt mindenképpen igazolja, hogy jó úton járunk, amikor a nyitottság felé fordulunk. ev-1Jómagam a széles körű ökumenikus kapcsolatokra törekszem, s ennek a kulcsa az állandó nyitottság – magyarázza a fiatal lelkész.

   Közben leértünk a gyülekezeti terembe. Kör alakú, barátságos, s meglepetésünkre egy színpad is áll benne, nagyjából a főbejárat alatt. Merthogy, maga a terem a belső tér alatti szinten helyezkedik el. Csodálkozásunkat látva, Benkóczy (képünkön) a kimondatlan kérdésre válaszol. – A színpad a templommal együtt épült, s mi ki is használjuk az adottságot. Otthont adunk az Országút társulatnak, a Meglepetés színháznak, s más rendezvényeket, például havi egyszeri alkalommal filmklubot is szervezünk ide. Általában egy hónapra előre van meg a programunk, amit a honlapunkon adunk közre.

   Az ismerkedés apropóján a kőbányai evangélikus gyülekezet történetéről kérdezzük Benkóczy Pétert. Megtudjuk, hogy evangélikus hitéletről 1910-től beszélhetünk az abban az időben  dinamikusan fejlődőd Kőbányán. A híveket Majba Vilmos hitoktató lelkész kutatta fel, első sorban az iskolás gyermekek családjainak támogatásával. A Kőányai evangélikusoknak ekkor még nem volt temploma, az istentiszteleteket a Kápolna téri iskola tornatermében, később az Ihász utcai református templomban tartották. De Majba lelkész úr hite, tenni akarása töretlen volt: telket igényelt a fővárostól, majd széles körben pályázatot hirdetett a templom építésére. A terveket végül Frecska János készítette el, az alapkőletétel 1930-ban történt. ev-2A felépült templomot 1931. október 4-én szentelte fel Raffay Sándor, az akkori Bányai Egyházkerület püspöke. Benkóczy tiszteletes két dologra hívja fel a figyelmünket.

   Az egyik, a honlapjukon is közölt információ a hitéletről, idézzük: „Több korcsoportnak tartunk hittan és ifjúsági órákat, de rendszeresen találkoznak a fiatal felnőttek és az idősek is. Minden második évben jelentős esemény a konfirmáció, amelyre két éves felkészítés után kerül sor. Évi két alkalommal jelenik meg a Kőbányai Harangszó című gyülekezeti újság 44 oldalon, s 450 példányban, valamint a gyermekeknek szóló Kőbányai Csengettyű. A gyülekezet családiasságának és összetartásának jelei a rendszerességgel tartott szeretetvendégségek és az évente megrendezett adventi vásár.” A másik Pádár László csodálatos fotós alkotása, a templomot bemutató körpanorámás felvétel.

 

   Benkóczy mosolyogva említi az Úr „11. parancsolatát” – ez így hangzik: Ne untass! – Tudjuk jól, ez nem része a Tízparancsolatnak, de meghatározza munkánkat. Igyekszünk változatossá, vonzóvá tenni hitéletünket, mint az kiderül az előzőekből. Engedjenek meg ennek apropóján két kiemelést! A jubileumi hónap legnagyobb eseménye a nemzeti ünnepünkön 17 órakor kezdődő október 23-ai ünnepi koncert. A kőbányai evangélikus templomban nagyszabású előadást tart a schwanewedei (Németország) Szent János templom 85 főből álló ének és zene kara. Az egyházzenei koncert 17 órakor kezdődik, a belépés ingyenes! A hangverseny legfőbb darabja Reimann Ignaz (1820 – 1885) C-dúr Ünnepi Mise nevű alkotása négyszólamú kórus, négy szólista és a nagyzenekar előadásában. A két kórus és a zenekar Winfried Schwarz vezényletével ezúttal is azt az évtizedek óta ápolt hagyományt folytatják, hogy régi mesterek ismeretlen műveit újra élettel töltik meg.

   Október 24-29-e között folytatódik a Nyitott templom orgona zenével program, mely 17-19 óra között látogatható ezeken a napokon.

   A jubileumi hónap záró eseménye az október 31-ei, 17:30-kor kezdődő istentisztelet lesz. Ez a nap egybeesik a reformáció kezdetével, amikor is Luther Márton 1517. október 31-én a wittenbegi vár templomának kapujára kifüggesztette a katolikus egyház tanításának bírálatáról szóló híres 95 tételét. (Az „evangélikus vallás” a közhasználatban elterjedt kifejezés, de kissé pontatlan, mivel nem külön vallásról van szó, hanem csak a keresztény valláson belül a protestantizmushoz tartozó felekezetről, irányzatról.)


fotók: 10kerkult.hu/OGY, Pádár László, lutheran.hu