AD-blacklist1

2011
okt.
20

Húszévesnek lenni múló állapot

Írta: Oszvald György

 

old 038leadZsúfolásig megtelt a KÖSZI színházterme október 19-én délután egy órára. A BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ szervezésében köszöntötték a kerületben élő idős embereket.

 

Kovács Róbert polgármester (képünkön) azzal kezdte köszöntőjét, hogy szokatlan dolgokat fog mondani. „Évente két-három alkalommal találkozunk különféle rendezvényeken és többnyire ugyanazok a fordulatok köszönnek vissza a beszédekben. Ezért úgy gondoltam, arról beszélnék önöknek, mit csináltam az elmúlt 5-6 napban. Kezdjük az elmúlt szombattal! Összegyűltünk a Kőrösiben és a kertbarátok városszépítő munkáját ünnepeltük, jutalmaztuk. old 007Az egyre szebb kerület látványa mögött komoly munka rejlik. Tegnap, szintén a Kőrösiben névadó ünnepségen vettem részt. A zeneiskola vette fel Kroó György zenetudós nevét. De ezen túl az is fontos volt, hogy a zene mellett képzőművészettel is foglalkozik majd az iskola, és már most közel 30 millió forintért vettünk eszközöket a gyerekeknek. Nemrég ért véget egy új kutatóközpont alapkő letételi ünnepsége a kerület szélén, a Gyömrői úton. Holnap pedig a Zsivaj utcai óvodában mini focipályát adunk át a kicsiknek. Hogy jön mindez ide, az idősek köszöntésére? Egyszerű a válasz. Azokat az alapokat, amelyeken most építkezünk, önöktől kaptuk. Azt a tudást, amivel egy új Kőbányát akarunk építeni, önöktől kaptuk. És azon túl, hogy dolgaink előre haladjanak, önök még mindig adnak. Ha mást nem, unokáikra vigyáznak, mikor gyerekeik az óvodát vagy a lakókörnyezetet szépítik; hacsak nem éppen önök dolgoznak! Hát ez az, amit nem lehet elégszer megköszönni!”

   Szabóné Gerzson Sarolta, a Népjóléti bizottság elnöke (jobb oldali kép) egy jó hírrel kezdte köszöntőjét. Elmondta, a másnapi testületi ülés várhatóan megszavazza a bizottság javaslatát, amely szerint a gyógyászati segédeszközök csoportjában pályázati rendszerben nyújt támogatást az arra rászorulóknak. 

old 024

   Majd egy kérdéssel folytatta. Vajon mely életkortól számít idősnek az ember?  „Amikor azt látjuk, hogy a láthatóan korosabb emberek a fiatalokat megszégyenítő vitalitással fognak neki újabb és újabb álmaik megvalósításának, mondhatjuk-e hogy 60 évesen valaki idős?
Az a furcsa eset áll elő, hogy a fiatalok még nem tudják, milyen is az évekkel együtt gyarapodó bölcsességgel, tapasztalattal élni. Ez lenne az időskor alaptétele? Hát, nem tudni. Azt tudjuk csak, hogy mi, fiatalabbak nagy bajban lennénk, ha egyszer csak a tőlünk évekkel, évtizedekkel idősebbek eltűnnének a világból. Köszönöm azt a hitet, türelmet, bölcsességet, erőt, ambíciót, ami mi elénk példát állít. 

old 039

Hadd kívánjam kicsit önző módon magunknak, fiatalabbaknak mindazt a tudást, amivel önök bírnak! Hadd kívánjam magunknak, hogy éljük meg mi is azokat a szépségeket, amikkel önök nap mint nap tapasztalnak!
Hadd kívánjam magunknak, hogy rendelkezzünk mi is azokkal az álmokkal, a hozzá való energiával, ami önökben lakozik!   

    Önöknek pedig azt kívánom, őrizzék még sokáig a barátságokat, a kapcsolatokat, vigyázzanak egymásra! Mi is vigyázunk önökre!

   A köszöntők után a Hangulat trió és Papp Györgyi énekművész műsora következett, majd az ebéd után táncra kaptak a nagymamák, nagyapák, s bizony még délután három óra tájban is éneküktől volt hangos és vidám a Köszi színházterme.

old 051

fotó: 10kerkult.hu/OGY