AD-blacklist1

2019
nov.
19

A Kontúr nem adja fel

Írta: szerk-OGY

Kontur Hos utca A 139 leadA hvg.hu írt a Kontúr Egyesület idén szeptemberben megrendezett utcafórumáról. A téma – nem először – a Hős utcai tulajdonosok, bérlők lakhatása. Az október 13-ig regnáló önkormányzat figyelembe sem vette az egyesület javaslatait, levegőnek nézte a Kontúrt és az egyesület égisze alatt dolgozó önkéntesek munkáját, szakértelmét.


A Kontúr nem adja fel! November 17-én nyílt levelet tett közzé – immár az új összetételű önkormányzatnak, de elsődlegesen D. Kovács Róbert Antal polgármesternek, s Weeber Tibor alpolgármesternek címezve.
   A Kontúr Egyesület nyílt levelét változtatás nélkül adjuk közre.



Eddig és ne tovább! – Nyílt levél a Kőbányai Önkormányzathoz

 

   A Kontúr Egyesület több mint öt éve jelen van a Hős utcában. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy az ott lakókat a helyi ellátórendszer, önkormányzat, a vagyonkezelő magára hagyta.

 

   Ha ma valaki végigsétál a lakótömbökön, megannyi magára hagyott lakást talál, és megannyi magára hagyott, kitaszított embert, illetve magántulajdonosokat, akik egészen egyszerűen nem hajlandók beletörődni abba, hogy elvesztik a lakásukat és a felajánlott vételárból esélyük sincs másikat vásárolni Budapesten.
 
   Közel tíz éve lebegteti az önkormányzat a telepfelszámolást, azóta vannak bizonytalanságba taszítva az ott lakók. Teljes mértékben magára hagyta a telepet (melynek mindig is többségi tulajdonosa volt), azt egyre lejjebb és lejjebb csúsztatva. Két éve az önkormányzat jelentős anyagi támogatást kapott a kormánytól, hogy rendezze a Hős utcai lakók helyzetét.
 
   Ahelyett azonban, hogy telepfelszámolási tervet dolgozott volna ki, a szegregátum felszámolását az önkormányzat úgy kezdte meg, hogy bérlőinek többségét nem integráltan helyezte el, a rendezetlen státuszú lakókat ignorálta, azokkal a magántulajdonosokkal szemben pedig, akik nem voltak hajlandók elfogadni a 4,5 millió forintos vételárat, többnyire csak a kisajátítás eszközét használta (jogilag is megkérdőjelezhető módon).
 
   Ahelyett, hogy a lakókat hitelesen tájékoztatta volna, megtévesztő, megalázó és arrogáns módon kommunikálta feléjük, hogy ne számítsanak túl sok jóra.
 
   Ahelyett, hogy elfogadta volna a telepen évek óta jelen lévő egyesületünk által, önként felajánlott segítséget, szervezetünket elutasította, később már válaszra sem méltatta, végül kiebrudalta.
 
   Két éve, hogy a Hős utcai lakók a hajléktalanság rémképével fekszenek, kelnek, mert az önkormányzat eddig hajlandóságot sem mutatott arra, hogy szakszerűen és humánusan kezelje a telepfelszámolást.
 
   A Hős utcában emberi tragédiákat, anyagi ellehetetlenülést tapasztalunk, és látjuk a gyerek- és felnőttsorsok hallgatólagos tönkretételét. Miközben tudjuk, hogy szakmaisággal, tervezéssel, szociális munkával a helyzet kezelhető lenne. Ezek hiányában csak anyagi és hatalmi érdekek maradnak, és egy sportpálya ködképe a romok felett.


 
Kontur Hos utca A 041   Felszólítjuk az önkormányzatot, hogy függessze fel a kisajátítási eljárásokat, szakmailag megalapozott, konkrét telepfelszámolási terv alapján, az önkormányzati törvény betartásával előzze meg, hogy állampolgárai hajléktalanokká váljanak.

   Etikusan, szociális szempontok figyelembevételével lásson végre munkához, Kőbánya és a főváros lakossága érdekében!
 
   Ismerje el erkölcsi felelősségét Weeber Tibor, D. Kovács Róbert Antal és a vagyonkezelő társasházkezelője abban, hogy a helyzet idáig fajult, és tegyen meg mindent a további emberi tragédiák elkerülése érdekében!


 
   A Kontúr Egyesület ismételten felajánlja segítségét a kőbányai önkormányzatnak ahhoz, hogy a Hős utcai telep felszámolása konszenzus alapján, az érintettek jogainak érvényesülésével és humánus módon történjen meg.
 

Kontúr Közhasznú Egyesület

 

A hivatkozott HVG cikk IDE kattintva olvasható

 

fotó: 10kerkult.hu/archív