AD-blacklist1

2019
nov.
15

Elismerés erős kontúrral

Írta: szerk

videdo leadAz Év szociális szakembere díjat nyerte el Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Közhasznú egyesület korábbi elnöke, a Szociális Munka Napja alkalmából november 11-én megrendezett szakmai konferencián, a szociális szakma javaslata alapján.

 

 

 

Urbanovszky Zsuzsanna köszönőbeszédét azzal kezdte, hogy a színpadra invitálta és bemutatta a Kontúr jelenlévő képviselőit, mert úgy érzi, az elismerésben osztozik az egyesület minden önkéntesével.
   A zárszóban pedig meglepő gesztusa volt: megkérte a résztvevőket, álljanak fel és tapsolják meg azokat a szociális ágazatban dolgozókat, akik köztudottan nehéz helyzetük, a megfelelő bérezés, a megbecsültség hiánya és a szociális szférára jellemző munkaerőhiány ellenére is kitartanak és nap nap után másokért dolgoznak.

 

   A díjátadó vonatkozó része a videóban megtekinthető:

   videdo2

 

Az Év szociális szakembere - laudáció


   2009-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának szociálpolitika szakán. Már az egyetemi évei alatt is fontosnak tartotta a közösségben és közösségért végzett munkát, a hallgatói önkormányzatban tevékenykedett. Az egyetem befejezése után 5 évet dolgozott gyermekvédelemben, alapellátásban családgondozóként, Kerepesen és Kőbányán, ahol egyik fő területe a Hős utca volt. Az itt eltöltött időszak alatt tapasztalta meg, hogy az állami ellátórendszer nem mindenre tud megfelelően reagálni.

   2016 óta dolgozik a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaként, egyik szívügye a fogyatékosságügy. 

 

   zsuzsi 2 origCivilként 2012-ben vette át a Kontúr Közhasznú Egyesület vezetését és elnökségét. A Kontúr Egyesülettel a X. kerületi Hős utcai szegregátumban több, mint 5 éve aktívan jelen vannak és settlement munkát folytatva képviseli az ott élő családok, gyerekek érdekeit. A Kontúr Egyesület aktív élharcosként társaival az alapellátási tevékenységekre reflektív módon, kritikai szemlélettel, saját munkafázisaikat és metódusaikat megalkotva és alkalmazva rakták le egy „civil családsegítés” alapjait, ahol az érdekképviselet mellett kiemelten fontos szerepet kap

   - a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, javítása,  

   - a hatékonyabb jelzőrendszeri működés kialakítása, 

   - a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások kiterjesztése és bővítése a helyszínen – tehát a szegregátumban –, valamint ennek nyomatékosítása, tudatosítása. 

 

   Szakmai lépcsőfokokat megmászó, terephű szakember, aki hisz abban, hogy a terepen eltöltött idő, a személyes kapcsolatok hozhatják el a változást.

   A Kontúr Egyesület vezetőjeként egyszerre képviselte, hogy a rendszer tehetetlen, ezért plusz erőforrásokra van szükség, ugyanakkor szociális munkásként mindig szívén viselte az állami intézményekben dolgozók kiszolgáltatottságát is. 

   Az Egyesület példát mutat a legelesettebbekért való társadalmi felelősségvállalásban. Vezetőként kiválóan egyensúlyozott az önkéntesség, a szociális munka, az érdekvédelem, valamint a pedagógia sokszögében.

   2018-tól kezdve aktív szerepet vállal a Hős utcai magántulajdonú ingatlanok kisajátítása kapcsán. A társadalmi kiállás eszközeit használva folyamatosan felszólal a lakók érdekeiért, nyilvánosan tiltakozott a szegregátum köré tervezett kerítés emelése ellen. 

   Az egyesület és hozzá hasonló egyesületek a szakma lelkiismeretei, csillagjai is egyben, hiszen egy régi, de mégis unikális módszert valósítanak meg anyagi és hatalmi ambíciók nélkül...

   A kollégát, aki idén az év szociális munkása díjat kapja, Urbanovszky Zsuzsának hívják.

 

forrás: Kontúr Közhasznú Egyesület honlapja