AD-blacklist1

2018
dec.
23

Deszkás adomány downosoknak

Írta: Oszvald György

deszkas down 7leadRuhaneműket adományozott a Magyar Deszkások Országos Egyesülete a Down Alapítvány Zágrábi úti otthona közösségnek. Az adományt Kállay Márta, az egyesület elnöke és anyukája, az egyesület elnökségének tagja adták át a lakóknak december 21-én.

 

 

Mintegy 60-70 darab ruhaneműt – pulcsik, pólók, kardigánok, dzsekik, ingek, nadrágok, sapkák – gyűjtöttek össze és adományozott a Down Alapítvány kőbányai, 2. számú Átmeneti és Napközis Otthonában lakó down-szindrómás fiataloknak a szövetség nevében Kállay Márta és édesanyja.

 

   deszkas down 13Délelőtt 10 órakor a ház ebédlője szépen berendezve, feldíszített karácsonyfával várta az adományozókat. Néhányan rajzoltak, mások ücsörögtek és rajzfilmet néztek a kivetítőn. Mártáékat Takács Zsuzsanna fogadta. Elmondták neki, hogy a ruhák tiszták, némelyiket éppen hogy csak kivették az eredeti csomagolásból, és hogy különféle méretekben vannak az egyes darabok. „Nincs két egyforma póló vagy sapka” – mondta nevetve Márta, mközben a karácsonyfa alá helyezték a ruhaneműket.

 

   A közben kíváncsian nézelődők megkérdezték, hogy felpróbálhatnak-e egy-egy sapkát vagy éppen pólót? A válasz természetesen igen volt, és nosza, éltek is a lehetőséggel. Sorra vették fel a sapkákat, inget, dzsekit. Előjött ám a lányok kíváncsisága is, rendre azt kérdezték, jól áll-e nekik ez vagy az, ami éppen rajtuk volt.

 

   deszkas down 41Egy kis idő után az egyik lakó kíséretében Takács Zsuzsa (a képen balra) egy, a gondozóház lakóinak saját készítésű emléktárgyaiból összerakott kis csomagot adott át, megköszönve a jó szándékot, a nemes gesztust.

 

   Én pedig arról kérdeztem Mártát, hogyan  szervezték meg az adománygyűjtést?

 

   – Mikor és milyen körben hirdettétek meg az akciót?

   – Két héttel ezelőtt tettük közzé a felhívásunkat, gyakorlatilag egy hete kezdtük el a tényleges gyűjtést. A felhívásunk hatezres elérést produkált, és sokan hoztak jó minőségű téli ruházatot.

   – Nehéz volt kiválasztani a támogatott szervezetet?

   – Ebben az esetben nem, mert már az elején felmerült a Down alapítvány. Édesanyám jól ismeri a vezetőjét…

 

deszkas down 24

  Az adományt átvevő és felpróbálók egy csoportjával - balról Kállay Márta néni, b3 Kállay Márta, jobbról a második Kutasi Éva Csilla gonozási vezető

 

   Itt Márta néni átvette a szót. „Dr. Gruiz Katalint elnök asszonnyal hosszú évek óta van munkakapcsolatom, ismerjük egymást, és Kőbányán két egységük is van, így adódott az ötlet, ők legyenek a kedvezményezettek.”

 

   deszkas down 68Az ifjabb Márta még elmondta, hogy gyűjtöttek és adományoztak már idősek klubjának, nehéz sorban élő családoknak is.

 

   „Most két fordulóban történik az adományozás: amit most átadtunk, azt budapesti deszkásoktól kaptuk, de folyik a második kör szervezése is. Ebben a vidéki tagjaink adományait gyűjtjük be, és rövid időn belül azt az adagot is eljuttatjuk a Down alapítványhoz.” – magyarázta.

 

   Búcsúzóként Márta elárulta egy régi álmát: reméli, egyszer fedett deszkás pályán is gyakorolhatnak majd…

 

  

cikkünkhöz szerény képgaléria tarttozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas