AD-blacklist1

2013
jún.
30

A tehetség és szakmai alázat elismerése

Írta: Oszvald György

semlw 032leadSemmelweis Ignácra emlékezve az ország minden egészségügyi intézményében ünnepségeket rendeznek, kitüntetéseket, elismeréseket adományoznak a legkiválóbb teljesítményt nyújtó dolgozóknak. Szerkesztőségünk a Bajcsy kórházban járt június 27-én.

 

 

 

Délután két órára megtelt a kórház ünnepségre átrendezett ebédlője. A Semmelweis-napra érkezőket kellemes, halk gitárszó fogadta. Cserháti Ágnes televíziós műsorvezető, a nap háziasszonya üdvözölte a vendégeket, az elismerésben részesülő dolgozókat, majd felkérte dr. Bodnár Attilát a kórház főigazgatóját, tartsa meg ünnepi beszédét.

 

   semlw 051Dr. Bodnár Attila (képünk) bevezetőjében megemlítette, s felolvasta több olyan meghívott levelét, akik e módon köszöntötték az ünneplőket, tekintettel arra, hogy hivatali elfoglaltságaik miatt nem tudtak eljönni.

   Beszédében kiemelte, hogy Semmelweis Ignác születésnapja, július 1-je, nemcsak az ország egészségügyi dolgozóinak ünnepe: ő az egyetlen magyar orvos, akinek nevét a világ minden táján ismerik, tevékenységétől függetlenül. A gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem egy fertőzés következményként szemlélte, s ennek megfelelően küzdött a megelőzésért. Rájött, hogy az orvosok maguk terjesztik a kórt, de az általa kidolgozott módszer csak halála után lett sikeres és elfogadott. Életében kevés elismerést kapott, halála után azonban annál nagyobb tisztelet övezi.

   – Születésének napján az egész országban elismerésekkel adóznak az egészségügyben dolgozóknak, áldozatos munkájuknak, hivatástudatuknak. Intézményünkben adózunk annak is, hogy Semmelweis életében egyszerre volt jelen a tehetség, a tudás és az alázat. Munkatársaink, kollégáink ennek szellemében végzik tevékenységüket, s ezt kívánjuk elismerni ezen a napon – mondta dr. Bodnár Attila.

 

   A megemlékezés után meglepetés műsorban volt része a jelenlévőknek: a Princess hegedűtrió hölgyei hófehérbe öltözve adtak elő látványos feldolgozásokat.

   Az elismerések átadása során a főigazgató megszerzett képesítéseket jelentett be, tudományos pályázat eredményeit ismertette és adta át az okleveleket egy-egy szál virág kíséretében. Az emlékünnepségen jelentette be az adományozott címeket, a megszerzett tudományos fokozatokat, az előléptetéseket és a főigazgatói dicséreteket. A hűségjutalmak átadása – a negyven éves egy helyen eltöltött munkaviszonytól kezdve öt éves lépcsőkben a tíz évesig – nem csak a dolgozók megbecsülését jelentette, de Cserháti Ágnes szerint azt is, hogy a „kórház minden körülmények között biztosítja a munkavégzés megfelelő körülményeit is”.

 

   semlw 175Természetesen, a nap csúcspontja a kitüntetések átadása volt. Kiemelkedő szakmai tudása elismeréseként dr. Bodnár Attila a Bajcsy-Zsilinszky Kórházért Emlékérmet adományozta dr. Hamvas József phd osztályvezető főorvosnak és dr. Kerényi Ágnes osztályvezető főorvosnak (képünk).

 

   A 2013-ban, a Semmelweis-nap alkalmából, dr. Bodnár Attila főigazgató által az intézmény betegellátásban kifejtett tevékenységéért alapított Főigazgatói Elismerő Oklevél elismerést több dolgozónak adott át az alapító, köztük Németh Zsófia és Povázsay Katalin dietetikusoknak.

 

   ,,Németh Zsófia 2009 szeptembere óta dolgozik a Bajcsy kórházban. Magas szintű szakmai ismeretekkel rendelkezik. Elméleti tudását folyamatosan fejleszti, ismereteit környezetével, betegeivel és munkatársaival megosztja. Munkája pontos, megbízható. Magatartása a betegekhez és kollégáihoz kifogástalan" – így az elhangzott méltatás és jellemzés.

   semlw 000

balról: Németh Zsófia, Povázsay Katalin

 

   ,,Povázsay Katalin 2009 júliusa óta dolgozik az intézményben. Munkáját precizitás, megbízhatóság jellemzi. Magatartása kifogástalan, igyekezete példaértékű. Szakmai ismeretei magas szintűek, a betegekkel és kollégáival való kapcsolata jó. Munkaköri kötelezettségein túl szívesen vállal szakmai plusz tevékenységet. Elkötelezett híve a megelőzésnek és a terápiás gyógyításnak."

   A 10kerkult.hu szerkesztősége annyit szeretne hozzátenni az elismeréshez, hogy mindketten tagjai annak a csapatnak, amely hónapról hónapra jelen van a Kőbányai Stroke Klub összejövetelein, s tanácsaikkal, kiadványaikkal segítik a súlyos betegséget követő rehabilitációban részt vevő betegek táplálkozását.

 

   semlw 275A Semmelweis-nap alkalmából díszoklevél elismerést alapított dr. Bodnár Attila főigazgató. Ezt az a díjat a kórház működését támogató kiemelkedő munkáért lehet odaítélni. Első alkalommal Kovács Róbert Kőbánya, Fritz Levente, a XVII. kerület polgármestere és dr. Papp László nyugalmazott főigazgató kapta meg – utóbbi elismerését óriási ováció, hosszan tartó taps kísérete. (képünkön Kovács Róbert)

 

   A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet gyógyító-megelőző tevékenysége terén kifejtett munkájáért Főigazgatói dicséretben részesíti: dr. Vajda Erikát, a XIV. kerületi rendelőintézet főorvosát, Laczkó Gyuláné ápolót, Horváth Zoltánné szakasszisztenst, Kóczián Magdolna ápolót, Zsiborás Gyuláné főnővért.

 

   semlw 333Az elismerések, kinevezések, pályázati díjak, hűségjutalmak átadása után ismét a Pincess-trió szórakoztatta az ünnepelteket és a vendégeket, majd a Bajcsy Kórházért Alapítvány kurátora, dr. Papp László (a színpadon balról) két darab kézi újjáélesztő készüléket adományozott a kórháznak.

 

A Semmelweis-napi díszünnepség a Szózat eléneklésével fejeződött be.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY