AD-blacklist1

2011
okt.
28

Egy év múlva lehet új mentőállomás

teglaveto36 1Az engedélyeztetési eljárás csigalassúsága miatt húzódik az új kőbányai mentőállomás ügye. A Téglavető utcai helyszín egyelőre lakat alatt, de talán egy esztendő múlva már három autó állhat itt készenlétben.


Azt nem tudjuk, mikor került legelőször szóba, hogy Kőbányának is legyen önálló mentőállomása, az viszont biztos, hogy 2009-ben egy lakossági fórumon már említést tett róla a hivatal képviselője, sőt, 2009. szeptemberében testületi határozatba is foglalták a megvalósítást. Akkor még úgy volt, hogy a Pongrác út 19. alatti, rendelőknek, gyógyszertárnak helyet adó ingatlanhoz illesztik az állomást.


Azonban hamar kiderült, hogy a helyszín műszaki okok miatt alkalmatlan e célra, így a Téglavető utca 36. lett a kiszemelt új pont – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezt megfelelőnek ítélte. 2010. májusában a képviselő-testület határozatba foglalta, hogy oda épüljön. Ahogy az akkori előterjesztés fogalmazott: „Javasoljuk, hogy a mentőállomás a Téglavető u. 36. szám alatti ingatlanon, az ott lévő épület átalakításával kerüljön kialakításra. Az épület mérete nagyobb, mint amit a Mentőszolgálat eredetileg szeretett volna, de a nagyobb terület ki tudják használni, terveik szerint oktatótermet is kialakítanának.” Ezután az önkormányzat és az OMSZ között létrejött a megvalósításról szóló egyezség.


teglaveto36Mivel a mentőállomásról, így 2011 végén semmi új információ nem merült fel, lapunk kíváncsi volt, miként is áll az ügy. Nos, ellátogattunk a Téglavető utcába, ám itt csak egy üresen álló, egykori kereskedelmi egységet találtunk. Átalakításnak, egyáltalán, bármiféle munkának nyomát nem vettük észre. Elsőként megkerestük az OMSZ-t; szerencsére kiderült, a megállapodás változatlanul érvényes.
– A jelenlegi tervek három gépkocsis, oktatóközpont nélküli állomást tartalmaznak. A beruházás önkormányzati forrásból valósulna meg. Tudomásom szerint a kiviteli tervdokumentáció vonatkozásában már csak pontosítás, kiegészítés folyik – felelte Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató.
Érdeklődésünkre Kovács Róbert polgármester arról tájékoztatott, hogy jelenleg az engedélyeztetés zajlik és amint ez jogerős lesz, ki lehet írni a megvalósításra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Megjegyezte, optimális esetben a mentőállomás 2012 második felében elkészülhet.
Győrfi Pál azt mondta, jelenleg a kőbányai eseteket más mentőállomásokról indítható (pl. XIII. kerület, XIX. kerület, stb.), illetve éppen a közelben haladó szabad mentőegység riasztásával látják el, a mentőállomás megépülése a helyszínre érkezés időtartamát várhatóan számos esetben rövidíteni fogja.

(fotó: 10kerkult.hu/RF)