AD-blacklist1

2020
jan.
05

A Budai Vár titkai, kincsei

Írta: szerk-OGY

Stroke Matyas templom 108leadA stroke-klubosok lelkes kis csapata az Örs vezér téri metró végállomásnál gyülekezett 2019. augusztus 22-én a reggeli órákban. Céljuk a Budai Vár rejtett kincseinek felfedezése volt, Juhász Györgyi vezetésével.

 

 

 

A Várba a Széll Kálmán térről autóbusszal mentünk, de előtte nem álltuk meg, hogy többen is fotózkodjunk – egyedül vagy kisebb-nagyobb csoportokban – Széll Kálmán szobra előtt. Túl sok időnk nem volt, mert a Mátyás templomba időre kellett megérkezni az idegenvezetés miatt.

 

   Stroke Matyas templom 024Utunk első állomása a XIII. században, gótikus stílusban épült Mária Magdolna-templom volt, melynek ma már csak a tornya van meg, de a templom alaprajza jól kivehető a torony előtti téren.

   Stroke Matyas templom 039Itt látható még a koronázási palást bronz másolata (bal oldali kép). Az eredetit először 1792-ben, I. Ferenc koronázásakor, utoljára pedig 1916-ban, IV. Károly koronázásakor használták.

 

   A téren szemben megtekintettük a Hadtörténeti Múzeum épületét, mely 1847-ben épült klasszicista stílusban. Ez volt a Nádor-laktanya, melynek Ny-i szárnyát alakították át hadimúzeum céljára 1918-ban. A II. világháború idején a gyűjtemény 2/3-a elpusztult.

   Egy rövid séta során láttuk a Magyar Nemzeti Levéltár épületét, ahol a nemzeti kincsnek számító iratokat őrzik. A romantikus, historizáló épületet Petz Samu tervezte, a tetejét díszítő cserepek a pécsi Zsolnay gyárban készültek.

 

   Stroke Matyas templom 063Ezután értünk ki a Bécsi kapu térre, amely három utca találkozásánál alakult ki. A Bécsi kapu onnan kapta nevét, hogy rajta keresztül lehetett rátérni a Bécsbe vezető országútra.

   A tér legfontosabb épülete a Budavári evangélikus templom, amely 1895-ben épült, és Buda legrégibb evangélikus temploma. A tér közepét nőalakos díszkút ékesíti, a budai vár egykori rabjának, Kazinczy Ferenc írónak és nyelvújítónak az emlékezetére (képünk).

 

   A Bécsi kapu tér 7. számú házát 1807-ben Grigely József piarista pap, tanár vette meg és copf stílusban építtette át. Ekkor kerültek homlokzatára a domborművek.

   1931-ben új tulajdonosa lett, báró Hatvany Lajos író, kritikus, irodalomtörténész. A házban eleven társadalmi és irodalmi élet folyt. A szalonnak rendszeres látogatói voltak a magyar írók, költők, zeneszerzők, de világhírű külföldi írók is, például. Thomas Mann. Az épületen emléktábla őrzi e kivételes kor emlékét, a járdán a híres vendégek aláírásai is megtalálhatók.

 

   Amíg az aláírásokat próbáltuk kiböngészni, Györgyi előrement valamit elintézni. A 8. számú  házat 1929-ben vette meg gr. Esterházy Móric, ogy. képviselő (Eszterházy Péter író nagyapja), aki biedermeier stílusban építtette át, ekkor került rá a sarokerkély.

   Stroke Matyas templom 097Ő volt a palota utolsó lakója is. 1944-ben a Gestapo elhurcolta a mauthauseni koncentrációs táborba. Onnan 1945-ben szabadult, akkor a kommunisták tartóztatták le, Hort községbe internálták, ahol sírásóként dolgozott.

 

   Néhány perc múlva Györgyi megérkezett, s örömmel újságolta, hogy meglepetése van. Sikerült elérnie, hogy az egyik ott lakó beengedjen minket a ház belső udvarára, ahol a kerítésfal tövében 1947 óta egy, a romok alól előbújt szőlőtőkét láthattunk. A mára terebélyessé nőtt, Izabella típusú szőlőt 1982-ben természeti védelem alá helyezték (képünk). De nem csak az óriási szülőtőke, de az egész ápolt és nagyon szép belső tér látványa is lenyűgöző volt.

   

Stroke Matyas templom 139

  A Szent George Hotel homlokzatza

 

   A séta a Fortuna utcában folytatódott. A II. világháborúban talán ez az utca sérült meg legsúlyosabban, ezért itt középkori épületrészekkel tarkított barokk házak és modern épületek váltják egymást. Megállapítottuk, hogy ezek közül van amelyik jobban, és van, amelyik kevésbé környezetbe illően sikerült. Közben elértünk egy újabb meglepetés házhoz.

   Stroke Matyas templom 163Ez, egy 1311-ben már itt álló, három, középkori ház összevonásával keletkezett barokk épületegyüttes, mely 1723-ban leégett. Újjáépítés után, 1777-től a Helytartótanács birtoka lett, majd a Városi Tanács tulajdonába került, és copf stílusban alakították át.

   1785-ben Fortuna néven vendégfogadó lett, ahol kávéházat, vendéglőt és 44 ló befogadására alkalmas istállót is kialakítottak. Ma az épületben St. George Residence néven romantikus luxusszálloda üzemel. Stroke Matyas templom 185Györgyi (képünkön) itt is elintézte, hogy bejárhattuk a múzeumnak is beillő termeket, a belsőudvart, és megcsodálhattuk a kávézó falán az 1780-as évekből származó, igen ritka, kínai-indiai stílusú eredeti állapotukban megőrzött falfestményeket is (bal oldali kép).

   Még megcsodáltuk a ház előtt parkoló gyönyörű, nagy fekete autót, mely többek meglepetésére egy orosz gyártmányú ZISZ modell volt, aztán indultunk is tovább, a Hess András tér irányába.

   Itt megtudhattuk, hogy Hess András XV. századbeli nyomdász volt, az első magyarországi nyomtatott könyv készítője. 1472-ben állította fel Budán, a hazánkban első, és akkor még egyetlen nyomdát, amellyel a legtöbb európai államot megelőztük.

 

   Kiértünk a Szentháromság térre, mely Budapest egyik legrégebbi és legszebb tere, a Várnegyed központja. Közepén áll a 15 m magas Szentháromság szobor, rajta az alakok 2-3 m magasak.

   A tér egyik szegletében áll a Régi Budai Városháza egyszerű vonalvezetésű épülete, két sarkán 1-1 előre ugró, zárt erkéllyel. A keleti szárnyának tetején kis harang és óratorony van. A térre néző sarkon, a falba vágott mélyedésben Pallasz Athéné szobra áll, pajzsát Buda város címere díszíti.

   Néhány percet szusszant a társaság a Vörös sün nevű kávézó előtti kis téren, majd betértünk a Mátyás templomba, ahol már várt minket a vezetőnk, hogy megismertessen minket a templom történetével és látnivalóival. Elég nagy volt a nyüzsgés, ennek ellenére a főhajóban az első sorokban sikerült leülnünk, s az alapinformációkat itt tudtuk meg.

 

  *

   Az egyházi hagyomány szerint a templomot 1015-ben Szent István alapította. Erről sem tárgyi bitonyíték, sem oklevél nem maradt fenn. A tatárjárás után IV. Béla 1255 és 1269 között három hajós bazilikát építtetett a régebbi, kisebb templom helyére. A budavári Nagyboldogasszony-templom a klasszikus gótika templomépítészetének legkorábbi és legteljesebb hazai alkotása lett. 

   Budavári Nagyboldogasszony-templom. Ugye, ha ezt a nevet hallják, nem mindenki a vár legismertebb és leglátogatottabb templomára gondol. Pedig igen, jól sejtik ez a Mátyás templom hivatalos neve – ezzel a felütéssel kezdte meg a nagyon részletes ismertetőt az idegenvezetőnk.

   Stroke Matyas templom 439a

  A Mátyás templom főhajója a Ny-i végéből fotózva

 

   Elmondta, hogy a Csarnoktérbe – lényegében a templom főhajója – érkeztünk, s velünk szemben, a közforgalom elől elzárt Szentély tengelyvonalában áll a főoltár. A figyelmünket az oltár felett magasodó, s a teret uraló Szűz Mária alakra irányította, mely alak sugárkoszorúban jelenik meg kék köpenyben, a szent korona másolatával. Stroke Matyas templom 637Érdekességként említette, hogy a relikviát 2000-ben egy zarándokút során a szent atya megáldotta, s augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján helyezték a szobor fejére (képünk).

   „Míg Szent István 1000-ben, addig a templom közössége ezt 2000-ben megismételve tett felajánlást.” – mondta a bájos idegenvezetőnk.

   Maradva még itt, a bal oldali díszerkélyre hívta fel a figyelmet, ahonnan Ferenc József és Erzsébet királyné a királyi oratóriumot nézhették. Aki vállalta, hogy az északi oldalon a mellékhajó feletti emeleti részen megtekintette a múzeumot a Béla-termekben, melyek IV. Béla királyról nyerték a nevet, „élőben” is gyönyörködhetett a látványban. A főhajó oszlopain látható zászlók a koronázási tartományok zászlajai.

 

   Stroke Matyas templom 539A csarnok északi és déli részein is voltak érdekességek. A Béla-torony aljában egy eredeti, két csuklyás alakot formázó faragottkő szobor, és itt látható Schulek Frigyes eltolt szimmetriájú körablak-sora (képünk), melyet azért így tervezett, mert a külső homlokzat és a belső tér szimmetriatengelye nem esik egybe. A déli oldal sarkában, a Loretói-kápolnában láthattuk a különleges fekete Madonnát, egyébként pedig a jellegzetes rózsa-díszítés egészében a szűzanyát jelképezi.

 

   A földszinten, mielőtt az emeleti múzeumba mentünk, megtekintettük a mellékhajókban kialakított kápolnákat. A Szent Imre kápolna a XIX. században, a Zichy család anyagi támogatásával épült. A kápolna oltárán Szent Imre alakja Szent István és Szent Gellért szobrai között szerepel. 

   A Szentháromság-kápolnában a XV. században készült és a felvidéki felsőerdőfalvi templomból származó szárnyasoltár látható. Ebben a kápolnában kapott helyet 1898-ban III. Béla király és felesége, Anne de Châtillon síremléke is.

   Az északi oldalon külön kápolnaként kapcsolódik a templomhoz a Szent István-kápolna. A Garai család temetkező kápolnájának helyére épült, neogótikus kápolnában. Szertefoszlott egy legenda, már aki egyáltalán ismerte, hogy ebben a kápolnában, bár akarták, de sohasem őrizték a Szent Jobbot.

  

   Stroke Matyas templom 678A lelkiismeretes idegenvezetés itt véget ért, a rövid szóbeli tájékoztatásból még megtudhattuk, hogy milyen emlékekre lehet számítani az emeleti múzeumban. 

Közülük a lépcsőfordulóban az ismeretlen művész alkotása, az érdeklődőkre mosolygó Erzsébet királyné (1837-1898) mellszobra (képünk) és az egyik vitrinben a Szent korona és a koronázási jelvények másolatai és néhány pompás kódex a legérdekesebbek.

 

   

Stroke Matyas templom 713

A nyugati homlokzat egy ablakából még megfotóztam a már földszinten várakozókat, majd utánuk siettem, hogy a verőfényes napsütésben a további látnivalókat is rögzíteni tudjam.

 

 

   *

   A templomból kijőve, a Halászbástya felé folytattuk utunkat. Elsőnek a Szent István-szobrot jártuk körbe, amely Strobl Alajos alkotása, és 1906-ban avatták fel. A talapzatot Schulek Frigyes tervezte, melyen a négy dombormű Szt. István uralkodásának nevezetes eseményeit ábrázolja: a koronázást, a törvényhozást, a templomépítést és Bécs hódolatát. Érdekesség, hogy a hátsó oldali domborművön, a templommodellt tartó alakban Strobl Schulek Frigyest mintázta meg.

   Stroke Matyas templom 743a

Stroke Matyas templom 743d

Stroke Matyas templom 743e

 

   A Halászbástya Schulek Frigyes tervei szerint épült 1895-1902 között. Hét tornya a hét honfoglaló törzset jelképezi. Soha nem szolgált védelmi célt, inkább díszes keretet ad a vároldalnak és a templomnak. Nevét onnan kapta, hogy a várfalnak ezt a részét annak idején a halászok céhe védte.

   Stroke Matyas templom 790Ezután az építészeti bravúrral megépített Hilton Szállóba kaptunk bebocsájtást. Megtekinthettük, hogy a modern szállodabelső miként keveredik a korábban itt álló, XIII. századi romok elemeivel. Itt ugyanis már az 1250-es években állt egy domonkos rendi kolostor. A török ostrom során súlyosan megsérült, a visszafoglaláskor pedig elpusztult a Szent Miklós templom és a kolostor is.

 

   1872-96 között Schulek Frigyes tervei szerint építették újjá, miközben megtalálták a Szent Miklós templom maradványait. A budai Hollós Társaságnak köszönhetően helyezték el 1930-ban, a térre néző falon Mátyás király trónon ülő szobrát, mely a bautzeni Olmützerhaus kaputornyon látható reneszánsz emlékmű pontos mása. Az eredeti 1468-ban, a város Mátyás király iránti hódolata jeléül állíttatott.

   A Hiltonban, a Dominikánus udvarban – ami egyébként szabadtéri előadások, koncertek helyszíne is – a Julianus barátot és társát, Gerhardust ábrázoló szobrot tekintettük meg. Ők 1235-ben indultak az őshazában maradt magyarok felkutatására. Egyedül Julianus barát jutott el a Volga folyó mellé, ahol megtalálta a keleti magyarokat. Egyben ő volt a legelső, európai utazó, aki hírt hozott a mongolokról.

 

   Ezután jött az újabb meglepetés. Egy Táncsics Mihály utcai kis ház belső udvarába vezetett minket Györgyi, ahol szép szobrok álltak, az emeleti szinten pedig egy galériában találtuk magunkat.

 

   Stroke Matyas templom 851A Koller Galéria Magyarország legrégebben működő galériája és műkereskedése, melyet Koller György 1953-ban alapított. Ma unokája, Köster Daniel a tulajdonos és igazgató.

   Stroke Matyas templom 851c1980-ban költöztek a Budai Várba, Amerigo Tot, világhírű magyar-olasz művész műteremházába. Tiszteletére a galériában egy emlékszobát létesítettek, ahol a személyes tárgyain, szerszámain kívül számos alkotását is meg lehet tekinteni.

   A dunai oldalra néző szoborkert a nyugalom szigete a Várban.

   Ritka véletlen jelenetnek lehettünk tanúi néhányan. A galériában Oszvald Gyuri egy régi ismerőssel találkozott. Kiderült, hogy a galéria kedves és készséges alkalmazottja nem más, mint E. Szabó Margit Ferenczy Noémi Díjas textilművész lánya, a szintén textil- és festőművész Ehrenthal Krisztina. Mondhatnánk, kicsi a világ, de a Budai Vár méginkább.

 

   Stroke Matyas templom 859Tovább folytatva utunkat a Táncsics utcában láthattuk a barokk stílusú Erdődy-palotát, melyet az 1750-es években építtetett gr. Erdődy György, országbíró, koronaőr. 1800-tól rendszeresen megszállt itt a világhírű zeneszerző, Ludwig van Beethoven is, aki baráti kapcsolatot ápolt a családdal. 1984-ben a MTA Zenetudományi Intézetét költöztették az épületbe, amely múzeumi keretek között, számos kiállításnak és koncertnek ad helyet.

 

   A szomszédos telken állt a középkorban a Régi Királyi Ház, mely lényegében a király nagykúriája, magánlakosztálya és ágyasháza volt. Az épület az idők során több kézen is megfordult, többek között püspöki palota is volt benne. 1525-ben Országh János váci püspök 3 toronnyal erősítette meg, majd Szapolyai János várfalat és bástyát építtetett, a 22 m széles Erdélyi-bástyát. Ezt idén tavasztól megnyitották a nagyközönség előtt is.

   Stroke Matyas templom 933

  Az Erdélyi-bástya ásatással feltárt része

 

   Az 1800-as évek elején klasszicizáló épületet emeltek köré, ez lett a József-laktanya, amit börtönként is használtak. Itt raboskodott Kossuth Lajos, báró Wesselényi Miklós, Táncsics Mihály kétszer is, Jókai Mór, és mások.

   Az 1848. március 15-én kitört forradalom egyik első megmozdulása volt az itt bebörtönzött hazafiak kiszabadítása. 1849-ben Windischgrätz utasítására több hadbírósági eljárást és kivégzést is végrehajtottak itt.

 

   Stroke Matyas templom 956Az épület történetéhez még egy érdekességet fedezett fel Györgyi. Mivel az 1844-45-ös ostromot aránylag épségben megúszta az épület, háborús jóvátételként 1946-ban az Amerikai Egyesült Államok tulajdonába került. Itt szállásolták el azokat a tengerészgyalogosokat, akik a Szabadság téri nagykövetség épületének védelmét látták el. Egy 2006-os államközi szerződés értelmében az épület – két másik ingatlannal együtt – úgy kerülhetett vissza a magyar állam tulajdonába, hogy cserébe fel kellett újítani két Szabadság téri épületet, melyek tulajdonjoga az Amerikai Egyesült Államoké lett.

 

   Ezután már csak egy épület történetéről esett szó az utcában. Nagy Lajos király vallási türelmetlenség miatt 1360-ban elűzte a Fehérvári-kapu környékén élő zsidókat, majd 1364-ben visszahívta őket.

 

Stroke Matyas templom 994

  A várbeli séta végén

   

   Az új zsidó negyed ezen a környéken épült fel. A 26-os szám alatt pl. zsidó imaház működött, mely ma múzeumként várja a látogatókat. Udvarába a budai nagyzsinagóga pillérei vannak beépítve.

   A kimerítő sétát ismét a Bécsi kapu téren fejeztük be.

   A várbeli kirándulás sikert aratott, többen is jelezték, van még sok látnivaló, titok és felfedezendő kincs, így a közeljövőben várható egy séta-2 a Várban.

 

Szöveg: Juhász Györgyi, a Mátyás templom rész: Oszvald György

fotó: 10kerkult.hu/OGY

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT