AD-blacklist1

2019
ápr.
15

Vízitornázó nagyik

Írta: Oszvald György

Vizitorna 517leadTestedző, egészségőrző vízi tornázásra szövetkezett majd’ 20 nyugdíjas korú hölgy. A foglalkozásaikat az Üllői úti általános iskolában tartják szerda délutánonként. Felhívtuk a levél íróját, időpontot egyeztettünk, a látogatás eredményét pedig alább olvashatják az érdeklődők.

 

 

Kedves levelet kapott a 10kerkult.hu szerkesztősége március utolsó napjaiban. A felől érdeklődött egy spontán szerveződött kis közösség nevében Hajdúné Antal Gabriella, hogy kaphatnának-e lehetőséget a 10kerkult.hu oldalán bemutatkozni, s elmondani, miért is szállnak medencébe minden szerdán, idestova bő fél éve.

 

   Vizitorna 291A válasz egyértelmű igen volt, s április elejére meg is beszéltünk egy személyes találkozót. Bár különféle okok szerencsétlen egybeesése miatt ezen a napon csak heten voltak, ez senkinek sem szegte kedvét. Sőt, a „vendég” tiszteletére teljes erőbedobással végezte mindenki a gyakorlatokat.

 

   Labdát használtak ezen a foglalkozáson, s kihasználva a víz ellenállását, a test gyakorlatilag minden izmát megmozgatták. Ráadásul, ezek a gyakorlatok változatosak voltak, hol a vízben állva, a test előtt és mögött átvezetve a labdát, hol a térdek közé szorítva, s a medence peremébe kapaszkodva felhúzott lábakkal jobbra-balra forogva, vagy éppen a vízfelületre felfeküdve, vízszintesen írva le félköröket.

   

Vizitorna 430

 

   Egy biztos: a vízben történő mozgások kímélik az ízületeket, ugyanakkor az izmok keményen dolgoznak. Ennek a tornának előnye, hogy nincs életkorhoz kötve, mint kiderült a többség 60-70 közötti életkorú nagymama, de van közöttük a nyolcvanhoz közelebb álló is. A foglalkozások időtartama egy óra, mely tartalmazza a ráhangolódást, bemelegítést és a levezetést is.

 

    Vizitorna 076A vizestorna társaság kialakulásáról Hajdúné Gabika (képünk) adott egy rövid tájékoztatást.

 

   „Kőbányán hosszabb ideig működött a KESZE nevű egyesület, mely valamilyen okból elköltözött a kerületből. Volt, aki ment az új helyre, de sokan maradtunk is, többen megtalálták a számításukat, az igényeiket kielégítő rendszeres mozgást a gerinctorna foglalkozásokon. A mi kis társaságunk ezt a megoldást választotta, erős a kötődésünk Kőbányához, s megtaláltuk azt a helyszínt is, ahová befogadtak minket. A közösségünk nem egyesület vagy szakosztály, de egymást régóta ismerjük, barátok vagyunk.”

 

   Megtudtuk, a torna díja is megfizethető, alkalmanként 700 forintba kerül, amiből ki tudják fizetni a költségeiket. Az Üllői úti Általános Iskola uszodája minden igényt kielégít, biztosítja a tiszta, jó minőségű vizet, öltözőt, eszközöket.

   Hajdúné megjegyezte még, hogy azok az idősek, akik bármi ok miatt nem tudnak vagy nehéz nekik tornázni a hagyományos módon, kifejezetten jót tenne a vizestorna. Lehet hozzájuk csatlakozni, szeretettel várják az érdeklődőket. A vizestorna foglalkozásokat hetente egyszer, szerdán, 15.00 órától tartják.

 

   Vizitorna 120A vízitornát szakképzett oktató vezeti, a gyakorlatokat hosszú évek tapasztalata szerint állítja össze. Pintér Zsuzsanna (képünk) „csak” 42 évig volt testnevelő tanár, rendelkezik gyógytestnevelő diplomával is. Nem látszik rajta a 64 év, energikus, fáradhatatlan a gyakorlatok bemutatásában, sőt, ő maga is elvégzi azokat.

 

   „Igazság szerint ez vízi gimnasztika, bár mondhatunk tornát is. Az a jellemzője, hogy sekély vízben történik a mozgás. Négy év óta foglalkozom már itt egy társasággal. Átlagosan 15-16 fő van jelen, egy gimnasztika órán. Elsősorban a hát- és hasizmokat dolgozzuk meg, de a láb és kar izmai is igénybe vannak véve. Ez a mozgás jót tesz azoknak is, akiknek valamilyen gerincproblémájuk, netán csípőficamjuk van. Mint mondtam, sekély a víz, ezért az úszás tudás nem követelmény. Ha lehetőségünk van, zenére dolgozunk, s ez idegi és pszichikai kikapcsolódást is biztosít.” – adott képet a szakmai munkáról Pintér Zsuzsanna.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas