AD-blacklist1

2019
már.
20

Kű, a nagy mesélő

Írta: Oszvald György

STROKE Ku Lajos 159leadDőlt belőle a szó, történet történet után sorjázott; az aranycsapatról és magáról beszélt. Olyan sztorikat mondott, amiket nem közölt a korabeli sajtó, mégis nagyon sokan tudtak ezekről. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke volt a stroke klub vendége tavaly ősz végén.

 

 

Éppen két éve, hogy a nemzetközi minősítésű játékvezető, Kassai Viktor beszélt a foci „másik oldaláról” a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete tagjainal. Már akkor felvetették a focirajongók, hogy szívesen hallanának a magyar focilegendákról is egy előadást. Ennek a kérésnek tett eleget a klub programját szervező stáb: a meghívást Kű Lajos tavaly november végén elfogadta. Előadása a mai napig élmény, ha valaki nem ismerte a legendákat, most szinte teljes képet kapott mindegyikükről.

 

   STROKE Ku Lajos 042Kű Lajos (képünkön Juhász Györgyivel) olimpiai ezüstérmes (1972. München) labdarúgó, posztja: csatár. Nyolcszoros magyar válogatott, pályafutása a Videotonban kezdődött, s az FTC után a Vasas játékosa lett. A bohém életmódot folytató játékos 1977-ben elhagyta az országot, belga, amerikai, majd osztrák profi kluboknál játszott. Aktív pályafutását Kismartonban fejezte be.

   1984-ben Belgiumba költözött, állampolgárságot is kapott, fő tevékenységében kereskedelmi vállalkozó. 2004-ben az Aranycsapat Alapítvány elnökeként mozgalmat indított a Kárpát-medence diáksportjának felemelkedéséért.

 

   Ha valaki – és nem csak az idősebbek, és nem csak a focirajongók – meghallja az aranycsapat nevet, már sorolja is a legendákat: Grosics, a fekete párduc, – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Ők azok, akik saját hazájában, az európai válogatottak közül elsőként győzték le – mit legyőzték: kiütötték! – az angol nemzeti tizenegyet a világhíres 6:3-ra (a hazai csapat szemszögéből 3:6) végződött meccsen.

 

STROKE Ku Lajos 210

 

   „Még az ovisok is beszélnek róluk, mondhatjuk enyhe túlzással, stadionokat neveztek el róluk, ennek ellenére magának a csapatnak senki, semmilyen emléket nem állított.” – monda Kű Lajos, majd minden fennhéjazás nélkül, egyszerű tényközlésként tette hozzá: „2002 decemberében – néhány hónapos szervezőmunka után – siker koronázta a tervemet, s megalapítottam az Aranycsapat Alapítványt. Az alapítók között szerepelt még Puskás Ferenc és Grosics Gyula. Az volt az álmom, hogy megvalósuljon a soha véget nem érő történetet, hogy kezdetét vegye a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság.” – indította az előadást Kű Lajos.

 

   STROKE Ku Lajos 114A bő egy órás szóáradatból csak egy-két érdekességet emelnénk ki. Kű Lajos 1967-et kiemelte, azzal, hogy ez a magyar válogatott életében egy felejthetetlen év volt. „Ekkor lett Albert Flórián Európa aranylabdás futballistája, és a magyar foci olyan szinten volt, hogy ha kiejtették a magyar válogatott nevét, már tapsoltak az emberek. A dél-amerikai turnén, Brazíliában, Argentínában, Uruguayban, ha megérkezett a válogatott, megsüvegelték, s azt mondták, itt van a „magic madars”, a varázslatos magyar csapat. Simogattak minket, a kezünket rázták. Uruguayban egy barátságos meccsen 38 ezer néző volt, a menedzser meg dörzsölte a markát, hogy ez üzletileg is kiváló eredmény. Óriási érzés volt megtapasztalni, hogy mennyire tisztelték a magyarokat. Arról már nem is beszélve, hogy még a Níluson hajózva is tudtak minket hová kapcsolni: bár gőzük nem volt, a világ melyik részén van Magyarország, de Puskáshoz, Grosicshoz azonnal tudták a csapatot kapcsolni. Ettől jobb hungarikum talán nem is kell.” – zárt le egy epizódot Kű Lajos.

   Véleménye szerint a másik olyan történet, amit szerte a világon ismernek, az 1956. Magyarországot a világ a keleti blokk legvidámabb barakkjaként könyvelte el, amely ország, ha rövid időre is, legyőzte a világ egyik legnagyobb szárazföldi hadseregét. Szinte tapintható volt, hogy Kű Lajos ezt nagy büszkeséggel mondta, nem a politizálás vezette.

 

   STROKE Ku Lajos 064Ugyanezzel a büszkeséggel szólt arról is, hogy az angolok 1953-ban, a szövetségük 90 éves fennállásának megünneplésére, az akkor a világ legjobbjának számító magyar válogatottat hívták meg, s azt remélték, hogy az a hagyomány, mi szerint az angol válogatott a 90 év alatt egyetlen egyszer sem kapott ki otthonában, továbbra is fennáll majd, ráadásul egy pazar mecset lát a közönség. Azt pedig még az óvodások is tudják, hogy a Wembley stadionban, 1953. november 25-én, 100 ezer néző előtt 6:3 arányban veszítettek az angolok.

 

   Kű Lajos beszélt a gyerekkoráról is, arról, hogy Székesfehérváron, mint az országban mindenütt, rengeteg grund volt, s a focizni vágyó srácok Kocsis, Puskás, Czíbor bőrébe bújva kergették a labdát. Így tett ő is, lett focista, az akkor már Vidoetonnak nevezett csapatban 1968-ban mutatkozott be az élvonalban. Ettől többet arról, hogy mi vezette őt a foci világába, nemigen tudtak meg a betegek, mert elkanyarodott kissé a témától: az akkor még kötelező orosznyelv-tanítás eredményeként szerzett kiváló orosz tudását bizonyította be. Csak annyit mondott, hogy javarészt mezítláb, reggeltől estig fociztak.

   Első válogatottsága előtti időből is megosztott egy kedves történetet. „A tétmeccs előtti edzőmeccsen három gólt rúgtam. Utána odajött az edzőnk és azt kérdezte, hogy bár tudja, hogy a Fradiban nemzetközi meccseket is játszottam, de ez más, ez olimpia, és hogy éppen ezért, nincs-e lámpalázam? Azt feleltem, hogy Rudi bácsi (Illovszky Rudolf szövetségi kapitány -a szerk.), hát úgy nézek ki, mint aki izgul? A románok „vért akartak látni” és mit kaptak? Vereséget. Ezek után, hogy én lámpalázas lennék-e? Hát nem – mondtam. Ez meggyőzte őt. A tétmeccsen 2:1-re legyőztük őket, egy cselemnél a románnak kiesett néhány foga, másnap pedig a román lapok azt írták, nem csoda, hogy kikaptak, hiszen az egyik játékosuk „kűbe” harapott. Humorért már akkor sem kellett a szomszédba menni zárta ezt az epizódot.

   STROKE Ku Lajos 270

  balról: dr. Lippai Zoltán főorvos, Juhász Györgyi, Kű Lajos

 

   Előadása végén Kű Lajos több kérdésre is válaszolt, köztük arra is, hogy helyénvalónak tartja-e a stadion építéseket? Igaz, ennél bizonytalanná vált kissé, s a nyílt állásfoglalás helyett azzal ütötte el a kérdést, hogy a jó futballhoz jó feltételek is kellenek. (Hmm… -a szerk.)

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

                                                                                                                              


STROKE Ku Lajos 030A stroke klub ezen a napon egy, a focihoz nem kötődő eseménnyel indult.

 

 

   Kókai Károly (képünk), a klub egyik betege, több verse is megjelent a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete 2018. évi antológiájában.

 

 

   Ebből olvasott fel egyet Oszvald György, az egyesület alelnöke, majd a kötet tiszteletpéldányát átadta a szerzőnek.