AD-blacklist1

2019
már.
15

Öt győztes csapat, 20 milliós összdíjazás

Írta: Oszvald György

RAD leadA Richter Anna Díj díjátadó ünnepségén hirdették ki a négy kategória és a közönségdíjat elnyert csapatokat a március 8-án megrendezett ünnepségen. Mindegyik alkotó közösség 4-4 millió forint támogatást kapott a pályázott projektjük megvalósítására.

 

 

Közel kétszáz pályázat érkezett a Richter Gedeon Nyrt. által 2018 októberében meghirdetett Richter Anna Díjra, amely a négy kategóriában – az egészségügyi szakdolgozó nő, orvosnő, pedagógus (tanár, kutató, hallgató) nő és gyógyszerésznő – dolgozók ötleteinek megvalósítását tűzte ki célul.

   A Richter Anna Díj öttagú zsűrije a kategóriák díjazottjairól szavazott, míg az az ötödik nyertesről közönségszavazás döntött. A zsűri tagjai voltak:

 RG RAD dij 148  balról: Szily Nóra újságíró, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjedr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, Rúzsa Magdi, Máté Péter-díjas énekes és Kertész Éva újságíró, a 21 Nő az egészségügyért Alapítvány ügyvezetője.

 

   A kategóriák győzteseinek járó 4-4 milliós forintos díjat a zsűri tagjai adták egy rövid méltatás után.

 

   RG RAD dij 009A díjátadón a zsűri tagja, a rendezvény háziasszonya, Szily Nóra Képünk) röviden ismertette a Richter Anna Díj történetét, s elmondta azt is, hogy a verseny mind a négy kategóriájában 3-3 csapat jutott a döntőbe. A zsűri közülük szavazott a nyertesről.

 

   RG RAD dij 026aA résztvevőket Orbán Gábor, a gyógyszergyár vezérigazgatója (képünk) köszöntötte, s mondott megnyitó beszédet. Hangsúlyozta, hogy miközben a Richter vezető szerepet tölt be a betegellátásban, nem feledkezik meg a társadalmi szerepvállalás fontosságáról sem. „Vállalásaink valós társadalmi problémákra fókuszálnak, a pályázatok valós témákat dolgoznak fel. Biztosak vagyunk abban, hogy a nőkért végzett munkánkhoz maga Richter Gedeon is teljes odaadással állna hozzá, s támogatná a nők elismerése érdekében megvalósított terveinket. Tudjuk róla, hogy szívügye volt a nők társadalmi szerepe, valójában az ő szellemiségét visszük tovább, s folytatjuk a munkáját.” – mondta a Orbán Gábor.

 

   RG RAD dij 094Beke Zsuzsa kommunikációs vezető (képünk) azt tette egyértelművé, hogy „a Richter Anna Díj a Richter a nőkért program egyik, hiánypótló és egyedülálló alkotó eleme, s nem lehet elégszer elmondani, hogy célja a prevenció fontosságára, az egészségtudatosságra, a társadalmi jólét fontosságára irányítani a figyelmet. Feladatának tekinti, hogy inspirálja az oktatás, az egészségügy, a kutatás, a gyógyszerészet területén dolgozó szakembereket.”

   Elárulta azt is, hogy a díj elnevezésében az Anna valóságos név – Richter Gedeon feleségét hívták így–, de a korabeli szokások nem tették lehetővé, hogy ebben a formában viselje. „Ezzel a névvel kívánunk adózni annak, hogy ő már száz éve megvalósította azt, amit a mai nagyvállalatok társadalmi felelősségvállalásnak (CSR) hívnak” – elégítette ki sokak kíváncsiságát Beke Zsuzsa.

 

Győztesek                                                             

 

Gyógyszerész kategória: A tudatos gyógyszerhasználatért

     A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének csapata a lejárt szavatosságú, otthon tárolt gógyszerek kezelésére szóló országos kampány tervével nyert. „Az otthon tárolt gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek a gyerekekre, ezért létfontosságú, hogy a felnőttek felelősségvállalását egyedülálló országos kampánnyal segítsük. a fenti problémára válaszolva” –-mondta a díj átvételekor dr. Kulcsár Nikolett csapatvezető. A díjat Beke Zsuzsa adta át.

RG RAD dij 284

 

Pedagógus kategória: A természet az oktatásért, oktatás a természetben

     A Selypi Középiskolásokért Alapítvány tanári karának ötfős csapata az Egri SzC Március 15. Szakgimnáziumának és Szakkollégiumának helyet adó vadászkastély, a körülötte elterülő erdős terület adottságait fordítja a diákok és a tágabb környezet előnyére. Hamarosan megkezdődhet a Terveik szerint létrehozzák a Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Parkot, ahol is az ide osztálykirándulásra érkezőknek, a szakácstanulók készítik majd az ételt, az óvónőjelöltek pedig kísérik a gyerekeket. A díjat Kocsisné Birkás Edit csapatvezető vette át Kertész Évától.

RG RAD dij 391 

Egészségügyi szakdolgozói kategória: Imázsfilm az egészségügyi szakdolgozók önbecsüléséért

   A Bethesda Kórház Alapítvány csapata kreatív ötlettel állt elő a „burn out jelenség” (kiégés -a szerk.) megelőzésére és kezelésére: filmvászonra viszi hétköznapi hőseit, akik éjjelüket és nappalukat adják a beteg gyerekek gyógyulásáért. A film tükröt kíván tartani a szereplőknek, elismeri áldozatos, lelkiismeretes munkájukat is. „A projekt központi gondolata az intézmény imázsa, az egészségügyi szakdolgozók önbecsülésének és megbecsülésének elősegítése, a családtagok tájékoztatása.” – mondta el a díjat a csapat nevében átvevő Kemenesiné Lakatos Eszter ápolási igazgató. A díjat Szily Nóra adta át.

RG RAD dij 341

 

Orvos kategória: Te magad tégy az egészségedért!

   Spectrum Radiológiával az Egészségért Alapítvány Mi jól vagyunk! És ő hogy van? című pályázata arra irányul, hogy a multimédiás eszközöket alkalmazva hitelességet és bizalmat sugárzó információs anyagokat hozzon létre az emlőrák gyógyítása területén. A betegség ugyanis szűréssel, korai felismeréssel nagy hatékonysággal gyógyítható. Számos tévhit kering a betegség, a kezelés, a felismerés, a szűrővizsgálatok körül. Ezek eloszlatását tűzte ki célul egy jól felkészült szakmai csapat – hiszen mindannyian orvosok. A Richter Anna Díj presztízsét növeli, hogy egy Európa-szerte elismert onkológiai csapatot is a díjazottak között van. Prof. dr. Dank Magdolna és csapata dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram Szakmai Bizottságának elnökétől vette át a díjat.

RG RAD dij 455

 

Közönségdíj: Felszabadító élmények a családokért

   A Vadaskert Alapítvány csapata kényszerbeteg gyerekekre szabott élményterápiát dolgozott ki, amelyben játszva, szórakozva tölthetnek el értékes időt szüleikkel, testvéreikkel együtt. A Terápiás Szabadulószoba egyénre szabott, támogató, pozitív visszajelzésekkel megerősítő, vidám hangulatú hely, ahonnan úgy távozik majd minden fiatal, hogy hatalmas lépést tett gyógyulása felé. A közönségdíjat Rúzsa Magdi adta át Németh Laura csapatvezetőnek.

RG RAD dij 517

 

*

   A díjak átadása között egy rendkívül látványos és nagyon ritkán látható produkció etűdjeivel bűvölte el a közönséget a Quartzbox formáció két homokművésze, kvarc-animátora, Cakó Dániel Medárd és Hidvégi Áron.

 

   RG RAD dij 234„Az általuk feltalált technikával alkotnak dinamikusan változó képekből összeálló történeteket, rávilágítanak a művészetről szóló diskurzus jó néhány kérdésére. Milyen összefüggés van forma, anyag és üzenet között? Lehet-e természetes a művi?” – idézte Vígh Viktória (WLB) a művészekkel készített interjújának néhány gondolatát Szily Nóra.  

 

   A nyertes pályázatokat 2019. március 9-e és 2019. szeptember 30-a között valósítják meg a nyertesek. Ezt a munkát a Richter Anna Díj stábja folyamatosan követi, figyelemmel kíséri, a projektekről pedig kisfilm készül. A megvalósult projektekről készült kisfilmek bemutatására, a Richter Anna Díj első évadjának lezárására, és az új pályázati évad megnyitására 2019. október 10-én kerül sor.

  

RG RAD dij 548

   A döntőnek kőbányai érdekeltségű csapat is résztvevője volt. Az Életrevaló Karitatív Egyesület szakmai vezetője, Preszl Éva volt annak a csapatnak a motorja, melynek tagjai az elmúlt egy évben több rangos díj elnyerésében adtak hathatós segítséget a drogprevenciót, az internetes és telefonos zaklatást feldolgozó Kisfilmkészítő műhelynek.

 

   A csapat tagjai (a képen balról): Csepregi János mentálhigiénés szakember, Preszl Éva csapatvezető, Tóth Bálint producer, az Északi Támpont Egyesület elnöke, Chilton Flóra filmrendező, Kallós Viola drámapedagógus.

 

   Bár nem ők lettek a pedagógus kategória győztesei, a díjkiosztó után azonnal azt nyilatkozták, hogy nem tekintik kudarcnak a pályázatukat, hiszen a döntőben voltak, és éppen ezért – más forrásokat, támogatókat felkutatva – megvalósítják a projektjüket. Bemutatkozó – és immár támogatókat váró – filmjük itt látható.

 

 

   A csapat tagjai arra szövetkeztek, hogy a gyerekekkel és szülők bevonásával az alkotás és élménypedagógia eszközével együtt fedezzék fel a bennük és a közösségben rejlő értékeket. 

 

  cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

  fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas