AD-blacklist1

2018
jún.
29

Étkezzünk egészségesen nyáron is!

Írta: szerk

eg leadBeköszöntött a nyár, és vele együtt a sok-sok gyümölcs és zöldség, a kertek ontják termésüket, így van miből válogatnunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Mennyivel könnyebb most, mint télen! Mégis, néhány dologra nem árt odafigyelnünk!

 

 

Az egészséges táplálkozás minden évszakban fontos, ám ilyenkor nyáron sokkal könnyebben juthatunk hozzá a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, melyek hozzájárulnak hosszú távon is egészségünk fenntartásához. Nyáron megnő a szervezetünk folyadékigénye, ezért ilyenkor sokkal több folyadékot szükséges bevinnünk, mint máskor.

 

 

   A folyadékfogyasztás mellett együnk sok lédús gyümölcsöt és zöldséget, ezek nem csak a folyadékot pótolják, hanem a nagy melegben fel is üdítenek minket.

   eg 1Nyáron együnk többször zöldséget, gyümölcsöt, egy-egy étkezés állhat akár csupán ezekből! Reggelire együnk a szendvicsünk mellé paradicsomot, paprikát, uborkát, készítsünk és fogyasszunk minél több salátát!


  Különösen egészségesek a hidegen sajtolt olajok, mint a tökmagolaj, dióolaj, kukoricaolaj vagy szőlőmagolaj. Ezeket az olajokat használhatjuk a salátákhoz is, zöldségekhez is, pozitív tulajdonságuk segít a zsírban oldódó vitaminok beépülésében.


   Nyáron részesítsük előnyben az olyan ételeket, amelyek nem tartalmaznak cukrokat vagy csak nagyon kis mértékben. A friss gyümölcsökben sok gyümölcscukor található, amivel kielégíthetjük édesség iránti vágyunkat. A süteményeket is helyettesítsük gyümölcsökkel vagy készítsük el gyümölcsös változataikat. Cukrozott üdítők helyett inkább vizet igyunk! Nyáron igyunk több zöld- és gyümölcsteát, hiszen kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a fekete teák, és fogyasszuk ezeket is cukor nélkül. Egy-két nap alatt átáll a szervezetünk, és higgyük el, nem fogjuk utána igényelni a cukrot ezekben az italokban!


   Az ételeinket ízesítsük ilyenkor zöldfűszerekkel, hatóanyagaikat sokkal jobban hasznosíthatjuk ilyenkor. Kertben vagy a balkonon is megterem a bazsalikom, oregánó, majoranna, citromfű, kakukkfű, a rozmaring és a kapor is.


Fokozottan ügyeljünk a higiéniára!


   Nyáron körültekintőbben kell eljárnunk az ételek tárolásánál és hűtésénél, hiszen ilyenkor a nagy meleg miatt gyorsabban romlanak az ételek! Ügyeljünk az ételek előírt tárolási hőmérsékletére, és vegyük komolyan a lejárati időt. Ha kérdéses egy étel fogyaszthatósága, inkább ne kockáztassunk, dobjuk ki!


   Kerüljük az olyan termékek megvásárlását, amelyek láthatóan felolvadtak és újrafagyasztották őket (pl. jégkrémek) és vásárlás után minél hamarabb gondoskodjunk az ételek hűtéséről! Az ételek elkészítésénél is legyünk körültekintőek és óvatosak: mossunk gyakrabban kezet, a nyers húst tároljuk elkülönítve, csakúgy mint a tojást és a zöldségeket. A húsokat és a tojás ételeket alaposan hőkezeljük, jól süssük át! A húsok előkészítésénél pedig ügyeljünk rá, hogy erre a célra külön deszkát és kést használjunk. Célszerű ebben az évszakban az elkészült ételeket gyorsan lehűteni, és hűtőben tárolni a fogyasztásig, mert néhány óra is elég, hogy megromoljanak.

 

   Nyaraláskor – főleg, ha külföldre, távoli tájakra utazunk – még inkább figyeljünk oda arra, mit fogyasztunk, az hogyan készül, és nem vagyunk-e érzékenyek az adott ételre. Egy érzékenyebb gyomornál jobban oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, hiszen egy enyhe hasmenés is megkeserítheti jól megérdemelt pihenésünket!

 

   További egészséggel kapcsolatos cikkeket olvashat ezen az oldalon.