AD-blacklist1

2018
máj.
18

Debrecenbe kéne menni… és oda mentek

Írta: Oszvald György

Gerinctorna Debrecen 165leadSenior sporttáborban vett részt mintegy 70 kőbányai nyugdíjas Debrecenben május 6-11-e között. Az egy hetes aktív pihenés elsősorban a gerinctornáról szólt, de emellett számos más sportverseny, városnézés és egyéb program töltötte ki a hetet.

 

 

 

A résztvevők – néhány kivételtől eltekintve – rendszeres résztvevői a heti gerinctorna foglalkozásoknak, így nem volt véletlen, hogy erre az elemre kezdte el felépíteni a nyári táborokat a Fortuna Senior SE, karöltve a Kőbányai Sportszövetséggel. A többes szám nem véletlen, hiszen két éve Cegléden debütált ez a fajta aktív pihenés, majd tavaly Igal volt a központ, az idén pedig…

   Nos, azt csak feltételezni tudjuk, hogy a színhely egy népdalnak köszönhető, de a népes csapat Debrecenbe ment. Igaz, arról nem tudunk, hogy bárki is vett volna pulykakakast, abban viszont bizonyosak vagyunk, hogy színes és változatos, mindenkinek az erejéhez igazíthatók voltak a programok.

   Gerinctorna Debrecen 015

  Az elhelyezés a nagyerdei Termálfürdő szomszédságában található Nagyerdő Hotelban volt. A gyógyfürdő helyben, a kertben sportpálya, napozó terasz, az emeleten a tornára, előadásra, szórakozásra egyaránt alkalmas terem. Kell ennél több?

  

Gerinctorna Debrecen 300

  A kiadós, labdás gerinctorna edzés után

 

   A sporttábor állandó programjai voltak a kora reggeli órákban (7.30-tól 8.30-ig) a gerinctorna és a meridián-torna, kétnaponta pedig a nordic-walking. A tábor első napjaiban mediball oktatás volt, természetesen játékkal egybekötve, és nem hiányzott a bocsa sem a választékból.

 

   Gerinctorna Debrecen 338A program rugalmasan volt szerkesztve, így adott napszakokban választható volt a túrázás is, aki pedig úgy döntött, kicsit lazítana, annak adott volt a szálloda gyógyfürdője. mindezek kiegészültek előadásokkal (egészségpercek), szűrővizsgálatokkal, talpmasszázzsal. Bőségesen volt idő arra is, hogy a táborlakók a cívisváros nevezetességeivel ismerkedhessenek. (képünkön Potos Ilona tart eligazítást egy program előtt)

 

   Két fontos dolgot kiemelnénk, s csak azért, mert éppen azon a napon (és legnagyobb sajnálatunkra, egyéb elfoglaltságok és helyi programok okán csak akkor) tudtuk meglátogatni a táborozókat, amikor a Bowling verseny szerepelt a délutáni, koraesti programban. Két dolog pedig úgy lesz ebből, hogy a délelőtti gerinctorna után a két részre osztódott társaság egyik csoportjához csatlakoztunk. Ahhoz, amelyik a Déry múzeumba látogatott, s ennek középpontjában a Munkácsy-trilógia megtekintése állt.

    

Gerinctorna Debrecen 093

 

Gerinctorna Debrecen 366

 

   A terembe vezető ajtóval szemközti falon az Ecce homo, balra a Krisztus Pilátus előtt, jobbra pedig a hányatott sorsú Golgota. A terem képeket óvó félhomályában mintegy 30-40 fő befogadására képes „nézőtér” volt kialakítva. Gerinctorna Debrecen 397Nem véletlenül: a három képről egy speciálisan szerkesztett, fény-kiemeléssel a részleteket megvilágítva, s így érthetővé tett előadás hangzott el. Döbbenetes volt a hatás: részben a három festmény történelmi összefüggéseit feltáró, másfelől pedig a jellegzetes ábrázolási jegyeket kiemelő narrációnak köszönhetően. Természetesen, maradt arra is idő, hogy kicsit közelebbről, bárki szemügyre vehesse Munkácsy remekműveit.

 

   Mire ez a csoport a vasútállomás közelében lévő Bowling terembe ért, az előző társaság éppen a játék végére ért. Megtörtént a helycsere, a csapatok elfoglalták helyeiket a nyolc pályán, s egy rövid tájékoztatás után kezdődhetett a felhőtlen szórakozás.

 

   Gerinctorna Debrecen 500Amíg a seniorok a háromlyukas golyókkal küzdöttek, a házigazdákat, a pályát üzemeltető egyesület alapítóit Ábrók Andreát (a képen jobbra, Magyar Mária, a Fortuna SE elnökével) és Tolnai Tibort – Civis Bowling és Természetjáró sportegyesület – a bowling-paradicsomról kérdeztük.

 

   – Hogyan kerültek kapcsolatba a kőbányai társasággal? Potos Ilona csak úgy „becsöngetett” s megkérdezte, szabad-e a bowling pálya május elején?

   – A véletlen hozta úgy, hogy van egy közös ismerősünk Debrecenben, s rajta keresztül kerültünk kapcsolatba. Ez a közös ismerős minket javasolt, s innen már egyszerű volt a szervezés.

   – Nehéz dolog kiszolgálni a két csoportban durván hetven embert?

   – Nincs fennakadás, bár az igazat megvallva, ekkora létszám ritkán adódik. Általában 24 fő a maximum.

   – Bowling vagy teke? Gyakran tévesztik össze a két sportágat?

   – Elég sokszor, de azt mondhatjuk, aki a bowlingot ismeri, nem téveszti el - mondta mosolyogva Tolnai Tibor.

 

   Gerinctorna Debrecen 821A beszélgetés után azért felkerestük az egyesület honlapját is néhány részletért.

   „A Cívis Bowling és Természetjáró Sportegyesületet 2015 áprilisában azzal a céllal alapítottuk, hogy a város és vonzáskörzetében a szabadidősportok iránt érdeklődőket összehozza, számukra saját szervezésű programjainkon keresztül színvonalas sportolási lehetőséget biztosítsunk, mind a bowling, mind a természetjárás területén.

   A bowling iránt érdeklődőknek szabadidős és amatőr sportolási lehetőségek állnak a rendelkezésükre, illetve felkészülési és versenyeztetési lehetőséget teremtünk a Magyar Bowling Szövetség által szervezett rendezvényeken, versenyeken.” – írják magukról az ismertetőben.

 

   Gerinctorna Debrecen 497A bowlingról kicsit bővebben szólt Tolnai Tibor (képünkön, Potos Ilonával) , az egyesület alapítója:

   „2016. évben az Egyesület elindította csapatát a Nemzeti Bowling Csapatbajnokság 1. osztályában, és rögtön sikerült is döntőbe kerülni, illetve osztályozót játszani a legfelsőbb osztályba (Szuperliga) jutásért. Tavaly pedig versenyzőink a Magyar Bowling Szövetség igazolt versenyzői lettek, így egy magasabb szintre léphettek az országos versenyrendszerben, immár a legjobbakkal mérkőzhetnek meg. Idén újra nekivágott a csapat a bajnokságnak, félidőben 1. helyen áll a tabellán.”

  

   A beszélgetés során derült ki, hogy a Civis Egyesület csapata éppen azon a hétvégén (május 12-13.) Kőbányán, az Acapulco bowling-centerben versenyez.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px