AD-blacklist1

2018
már.
14

Jedlik Ányos-díj kőbányai kutatónak

Írta: szerk-OGY

jedlikA díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és-szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át március 14-én. Kőbányai vonatkozású hír, hogy az Egis fejlesztési igazgatója, Volk Balázs is a díjazottak között van.

  

 

   Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.
    Luszcz Viktor, az elismeréseket adományozó SZTNH elnöke azt hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom eljövetelével a piacgazdaságban minden korábbinál nagyobb jelentősége van az innovációnak.

   volk2A Jedlik Ányos-díjat Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója (képünk), Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, Láng László agrármérnök kapták az idén.

   A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

    
  Volk Balázs kutatási területe a heterociklusos vegyületek szintézise. Gyógyszerhatóanyagok javított szintézismódszerei. Oxindolok és diaza analogonjaik (pirrolopirimidinek) alkilezési, acilezési és amidálási reakcióinak vizsgálata.  

1976-ban született, diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte. A BME Oláh György Doktori Iskola (Kémia és Vegyészmérnöki tudományok) témavezetője. Tudományos fokoztata: PhD (2014) Az MTA Köztestülete tagja, a Szerves és Biomolekuláris Kémiai Tudományos Bizottság szavazati jogú tagja.

   1999-től dolgozik az EGIS Gyógyszergyár Zrt.-ben. 2005-től egy éven át a francia Servier gyógyszergyárnál foglalkozozott az originális gyógyszerkutatási területtel, jelenlegi beosztását 2014-ben nyerte el.

   2011-ben Zemplén Géza-díj, 2013-ban Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült.

    volk4

  balról: Volk Balázs, Láng László, Kemény Lajos, Gazda István - az idei Jedlik Ánypos-díjazottak

 

   A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.MTI; fotó: mta.hu; mti/Kovács Tamás