AD-blacklist1

2018
feb.
27

Emléktábla az újító professzor tiszteletére

Írta: Oszvald György

Bajcsy tabla 188leadSzületésének 95. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak prof. dr. Keszler Pál (1923-2016) mellkassebész tiszteletére a Bajcsy-Zsilinszky Kórház A-épületének félemeletén február 22-én. Avatóbeszédet a professzor egykori munkatársa, dr. Mészáros Zsolt főorvos mondott.

 

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház tisztelettel adózik a XX. század második fele

magyar mellkassebészete egyik meghatározó alakja és tanítómestere emlékének.

 

Az A-épület félemeleti lépcsőfordulójában magyar nemzetiszín zászlók között kék textíliával letakarva várta Buda István szobrászművész vésett feliratos márványtáblára erősített domborműve, hogy a beszédek, megemlékezések után a kórház egyik műremeke megmutassa magát, s tisztelegjen a néhai sebész emléke előtt.

 

   Bajcsy tabla 117Az avatóünnepség háziasszonya, Cserháti Ágnes televíziós műsorvezető dr. Bodnár Attila főigazgatót (a képen balra) kérte fel a vendégek köszöntésére. Ebben elhangzott, hogy az avatáson megjelentek a melkassebészet, a tüdőgyógyászat prominens képviselői, tanítványok, egykori kollégák, barátok.

    – Ez az emléktábla szolgáljon mementóul nemzedékek számára, és emlékeztessen minden erre járót az emberre és orvosra, akinek nyomdokain haladva elkötelezettek vagyunk pácienseink gyógyításáért, életminőségük javításáért – zárta beszédét dr. Bodnár Attila főigazgató.

 

   Dr. Mészáros Zsolt főorvos (képünkön középen), Keszler professzor egykori munkatársa a gazdag életutat, szakmai tevékenységet méltatta.

   Az 1950-es években jelentős szerepet játszott a modern narkózis eredményeinek magyarországi meghonosításában, elsőként végzett altatást endotracheális (légcsőbe történő) intubálás útján, az 1960-as évektől pedig a mellkassebészet terén folytatott kutatásokat. 1981-től 1989-es nyugdíjba vonulásáig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház sebészeti osztályát vezette. Ugyanitt 1991-ig szaktanácsadóként működött. Vezetői időszakában indult meg az ér- és plasztikai sebészeti ellátás a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

    Mészáros doktor külön kiemelte Keszler Pál magyar és nemzetközi társasági tagságait. A European Association of Cardio-thoracic Surgery és az International Society of Thoracic Surgeons alapítói közé tartozott.

   Itthon részt vett a Magyar Sebész Társaság – és annak később megalakult Mellkassebészeti Szekciójának–, valamint a Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségének munkájában.

   A Magyar Tudományos Akadémia Klinikai Műtéti Tudományos Bizottságának tagja volt.

  

   Keszler professzor fia, Keszler András (jobb fenti képen jobbról), édesapja emberi kvalitásairól, mélységes humanizmusáról és nyitottságáról beszélt. – Ezek a tulajdonságok példaértékűek édesapám életpályája egészében – mondta.

   

Bajcsy tabla 133   Cserháti Ágnes ezek után dr. Bodnár Attilát és dr. Mészáros Zsoltot kérte fel az emléktábla leleplezésére.

 

   Az aktus után dr. Bodnár Attila egy főhajtás mellett elhelyezte a dombormű alatt a kegyelet és tisztelet koszorúját.

   Az emléktábla avatási ünnepség után egy kötetlen beszélgetésre várták a vendégeket.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Keszler professzor életútját, munkásságát IDE kattintva olvashatja.

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px