AD-blacklist1

2018
jan.
03

Mirígy, de nem boszorka, mi az?

Írta: Oszvald György

Stroke szept 035leadA pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. Szinte nincs olyan szerv, ami funkcióját ne befolyásolná ez a hormon. Sajnos, mint bármi más, a pajzsmirígy is lehet beteg. Túltermelődése életveszélyt okozhat, de az sem jó, ha kevés van belőle. Dr. Hermányi Zsolt ezekről tartott előadást a sztrókosoknak.

 

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjainak, rehabilitált vagy éppen a rehabiklitáció allatt álló betegeinek nem újdonság, ha állapotukat befolyásoló, egésszégükkel kapcsolatos előadásokra szól a meghívó.

   Stroke szept 085Tavaly ősszel dr. Hermányi Zsolt belgyógyász endokrinológuis diabetológus szakorvos, adjunktus (képünkön jobbra), a Bajcsy-kórház belgyógyászati osztályvezető főorvosa, testünk egyik legfontosabb szervéről, a pajzsmirigyről, annak működéséről, betegségeiről tartott előadást.


   Elsőként magát a szervet mutatta be. A pajzsmirígy a nyaki területen található, a pajzsporc alatt. Jellemzéséhez a térfogatát adják meg, a normális méretű szerv a férfiaknál 25, míg a nőknél 18 milliliter, azaz, nem egy nagy méretű szerv.
Közben felmutatta a makettet, s arra kérte a jelenlévőket, nézzék meg figyelmesen, hány artéria és véna jut ebbe a szervbe.


   – Valami azt súggallja, hogy ez valami nagyon fontos endokrin (belső elválasztású - a szerk.) szervünk lehet, hiszen gazdag a vérellátása, s ebből az is következik, hogy itt olyan anyagnak kell, termelődnie, ez a pajzsmirigy hormon, ami az egész szervezet működésére kihatással lehet – magyarázta.

A továbbiakban a pajzsmirígy hormon élettani funkcióit mutatta be, és szólt azokról a hormonokről, melyek a pajzsmirígy hormon működését szabályozzák. Elsőként említette a TSH hormont, más néven pajzsmirigyserkentő hormon., amely az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.


   Stroke szept 007– Hszik vagy sem, ez oloyan fontos, hogy amikor a petesejt a negyedik osztódása után van, és ugye, ekkor még nincs agyalapi mirígy meg semmi, csak nyols darab sejt, közöttük már ekkor kimutatható a TSH. Hatásai között említhetjük az idegrendszer fejlődési funkcióját, a növekedést, a mentális fejlődés elősegítése, ettől függ a reakció időnk, a motoros aktivitások koordinációja, a bőr alatti szövetek állományának szabályozása, az alapanyagcsere szabályozása, ezáltal a hőtermelés befolyásolása.

   Hermányi főorvos lassan áttért a pajzsmirigy rendellenes működésére. Példának hozta, hogy ha türelmetlenek, idegesek vagyunk, adott esetben egy rendelésre várva, akkor ezt a pajzsmirígy túlműködés okozza.

 

   Stroke szept 105Amikor egy pajzsmirígy vizsgálatra megy a beteg, a szerkezet és funkció összefüggéseit nézik. Az ultrahang vizsgálat afunkcióról nem tájékoztat, ám a szerkezeti anomáliákat, pl. benne lévő ciszták, göbök, megmutatja. A vizsgálat fájdalommmentes. A szcintigrációs vizsgálat már kimutatja a funkcióban jelentkező problémákat is. Ha rendellenesség lép fel, azt citológiai visgálattal, biopsziával lehet viszgálni.
A funkció vizsgálatára általában a vérvétel szolgál. Hormonokat tudnak kimutatni az elemzéssel.
Az előadás ezen részét látványos diákkal illuszrálta, s a fotók alapján magyarázta el a korábban elmondottakat.


   Hermányi doktor a viszgálatok ismertetése után a pajzsmirgy betegségeit mutatta be és jellemezte. Szólt a túlműködésről és az alulműködésről.


   A túlműködés tünetei között említette: szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, remegés, menstruációs zavarok.
A túlműködés a pajzsmirígy megnagyobbodását okozza, legismertebb a strúma, vagy más néven golyva, mely probléma sok esetben szabad szemmel is látható. Jód bevitelével gyógyítható.

 

   A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreozis) tünetei: álmosság, székrekedés, hízás, depresszió, hidegintolerancia, menstruációs zavarok, hideg bőr, töredező haj, alacsony szívfrekvencia, tompult reflexek, ödéma.
   A hypothyreozis okai közte említette a pajzsmirígy gyulladásos és autoimmun eredetű betegségeit, korábbi terápiás hatásokat, beavatkozásokat, a múkőst befolyásoló gyógyszereket, az agyalapi mirígy betegségeitz, környezeti hatásokat.

 

   Előadása végén Hermányi doktor kitért a pajzsmirígy rákos megbetegedésére, annak kiváltó okaira, kezelésére, majd kérdésekre válaszolt. A pajzsmirígyben keletzkező göbök túlnyomó többsége ártalmatlan, és csak kis hányaduk bizonyul rosszindulatúnak. A pajzsmirigy daganatok 5 éves túlélése fajtától függően 10-90% között változik. A pajzsmirigy daganat kezelése műtét, valamint kiegészítő radiojód és gyógyszeres terápia.

 

Stroke szept 141   A szokásos, dietetikai tanácsadás, előadás most szoros összefüggésben volt a pajzsmirígy betegségeivel. Hegyi Adrienne dietetikus (képünk) a pajzsmirígybetegségek étrendi kezelsééről beszélt, előadását tartalma sösszefoglaló képekkel illusztrálta.

 

 

 A cikkhez szerény képgaléria tartozik - ITT

 

 fotó: 10kerkult.hu/OGY

 Kérjük, olvassa el a kép szövegét, s álljon mellénk! Támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? Indokainkat a képre kattintva nézheti meg.

tamogato tabla 400px