AD-blacklist1

2017
dec.
26

Ünnep a stroke árnyékában

Írta: szerk

STROKE Xmas 001leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete december 13-án tartotta meg az év utolsó klubnapját. Természetesen, mint sok más szervezet, a 2014-ben Kőbánya Kiváló Közössége címmel kitüntetett klub is a karácsonyt ünnepelte ezen a napon a Köszi színháztermében.

 

 

A közel hetven résztvevő, a rehabilitálás alatt álló és már – ha maradó károsodással is, de – gyógyult betegek, ápolók, önkéntes segítők és a betegekért dolgozó szakemberek – gyógytornász, dietetikus, pszichológus, logopédus és mások – a finomságokkal teli asztaloknál várták, hogy elkezdődjék az ünnep. A sarokban, a feldíszített karácsonyfa alatt megtelt az ajándékoknak kijelölt rész, halk zene szólt a várakozás alatt.

Néhány pereccel a meghirdetett kezdés után Juhász Györgyi köszöntötte a résztvevőket, köztük Weeber Tibor alpolgármestert, Győrffy Lászlót, a Kőrösi Nonprofit Kft. igazgatóját, dr. Lippai Zoltán főorvost, a betegszervezet elnökét, Steve Taylor, alias Szabó István pánsípművészt.

 

   judit letter2Kedves felütéssel kezdődött az ünnep. Lippai Zoltán felolvasta a betegszervezet korábbi „motorja”, Kiss Judit levelét. Azzal kezdte, hogy szomorú, mert már a második karácsony, amit a betegei nélkül tölt el, majd megköszönte két szervező munkáját. „Elsőként Juhász Györgyi szívből segíteni akaró, energiákat mozgósító, tényleg kiemelkedő szervező képességét … s jóvoltából nem halt meg a stroke klub eszmeisége, eljuthatnak érdekes helyekre, tágíthatják látókörüket.”

   Kiemelte Darvas Gábor munkáját is, „aki nem is tudja, hogy egész életemet végig kísérő emléket szerzett azzal, hogy feleségével karácsony napján a rehabilitációs osztályon ajándékot és segítő szavakat adtak át a magányos, családjuk nélkül ünneplő betegeknek.”

   így zárta sorait: „Nagy örömet okoznak nekem azzal, hogy összetartanak, megosztják velem levélben életük eseményeit” Végül egy ismeretlen szerző versét küldte, mintegy ajándékként, karácsonyi üdvözletként.

 

   STROKE Xmas 219Az első köszöntőt Weeber Tibor (képünk) mondta.

   – Mindig öröm idejönni, ebbe a közösségbe, mert mindig vidám arcokat látok és mindig agy számban gyűlnek össze, s ez mind hatalmas érték – mondta. Egy hasonlattal jellemezte a közösségi összetartás fontosságát. Jelezte, ünnepi fénybe öltözött Kőbánya, s ez nagyon szép, de csak a külsőség, mert „az igazi az, ha a családunkkal együtt, a szívünket is ünnepi fénybe öltöztetjük”. Azt kérte, folytassa a stroke klub ezt „belső öltöztetést”, s a hétköznapokon is figyeljenek egymásra, a családra, a szeretteikre.

 

  STROKE Xmas 240Juhász Györgyi, megköszönve a kulturális központ évek óta biztosított támogatását, Győrffy Lászlót (képünk) is egy rövid beszédre kérte.  Györffy is a közösség szerepét emelte ki, azt mondta, hogy „a Kőrösi ennek a nagyszerű közösségnek a megtartásához, munkájuk segítéséhez tud hozzájárulni.” – Arról tudom önöket biztosítani, hogy a támogatásunk a jövőben sem változik, s ha lehet, igyekszünk a kulturális központ egyéb tevékenységébe is bevonni a tagságot. Az önkormányzat s egyes intézményei a hátteret tudják adni, a tartalommal való megtöltés pedig önöktől függ. Önök ezt jól csinálják, s az egész így lesz kerek – fejezte be a köszöntőt Győrffy László.

 

   Mielőtt a hivatalos program első része véget ért volna, Lippai Zoltán apró ajándékokkal köszönte meg a támogatást a felszólalóknak, továbbá a klubnapok sikerét közvetlenül biztosító munkatársaknak, Thurzó Katalin művelődés-szervezőnek és Eke Gábor technikusnak.

 

  STROKE Xmas 274Hogy ne legyen egyhangú az ünnep, Steve Taylor ment a színpadra, s szólaltatta meg „varázssípjait”, a pánsípot. Mint az elmúlt évben is, műsora osztatlan elismerést aratott. A muzsika után újabb ajándékok, elismerések átadása következett.

 

    – Dimény Irénke az a személy, aki titokban támogatja a stroke klub munkáját, de többet nem árulhatok el róla – adta át a csekély ajándékot Lippai Zoltán.

    A dietetikus stáb sem maradt ki az ajándékokból, s Lippai Zoltán, megköszönte tanácsaikat, a betegek életmódját befolyásoló előadásaikat is.

   Kélt személy oklevelet kapott Lippai főorvostól. Dévényi Győző az a személy, aki a legtöbbet tesz saját egészségéért, s céltudatos életmóddal fenntartja a jelenlegi nagyon kedvező állapotát. – Csuja Gábor nem beteg, de ő az egyik olyan személy, aki olyan szinten istápolja társát, ha nem lenne, talán már nem is élne – jellemezte feltétel nélküli odaadó tevékenységét a főorvos.

   Lippai Zoltán elismeréssel szólt Oszvald György újságíró munkájáról, Juhász Györgyi pedig a betegek nevében Lippai Zoltán főorvosnak köszönte meg, hogy munkája mellett, sőt, azon túl támogatja a közösséget, részt vesz a rendezvényeken, kirándulásokon.

 

   Sajnos, munkája miatt nem tudott eljönni a stroke betegszervezet karácsonyára dr. Köves Ágnes főorvos asszony. Lippai Zoltánt kérte meg, mentse ki és tolmácsolja jó kívánságait az ünneplőknek. – Azt mondta, csak járóbetegként szeretne önökkel találkozni, fekvőbetegként nem, s reméli, ezért mindent megtesznek, elősorban tartsák be orvosaik tanácsait.

  Más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a karácsonyi klubnapon dr. György István kormánymegbízott, sem, jó kívánságait Lippai Zoltán tolmácsolta.

 

   STROKE Xmas 426Steve Taylor újabb zenei blokkja alatt érkezett meg Kovács Róbert polgármester (a képően balra, vele Lippai Zoltán). A műsor végén elnézést kért a késésért, s már előre azért, hogy kevés időt tud itt tölteni. Mentségére szólt, hogy ezekben a napokban sok-sok civil szervezet, nyugdíjas klub és más intézmény számít jelenlétére. Köszöntőjében elmondta, hogy az idén az önkormányzatnak módjában állt civil szervezetek támogatása, gazdagabbá téve ezzel a karácsonyi rendezvényeiket. – Igazából én szeretném megköszönni, hogy önök itt vannak. Egy városnak az a legnagyobb kincse, ha jól működő közösségei vannak, mert az önkormányzat sok területen tehetetlen – mondta.

   Arra utalt, hogy egy városvezetés fejleszteni, felújítani tud, s ezzel képes hozzájárulni adott közösségek munkájához, ahhoz, hogy ezek a közösségek is magukénak érezzék a várost. Elmondta, a stroke betegszervezetet egy különleges közösségnek tartja, csodálja az összetartását, az egymásnak való segítést. Élve az alkalommal, személyes köszönetét fejezte ki Lippai főorvosnak, hogy néhány hete hatásos injekciókúrával segített kigyógyulnia egy lumbágósból.

 

   – Legyenek még sokáig együtt, érezzék a közösség jótékony erejét, segítsenek egymásnak továbbra is! Mi számítunk önokre, s ígérem, mi is igyekszünk segíteni az önök munkáját – kívánt áldott karácsonyt mindenkinek Kovács Róbert.

  A tapasztalatokat sem nélkülöző rövid beszéde után ő is ajándékozott: a stroke betegszervezet vezetőinek adott át néhány apróságot. Kedves és megható, váratlan jelenet következett.    

 

   STROKE Xmas 512aRogányiné Melinda (képünk), a sztrókosokhoz nemrég csatlakozott mozgássérült beteg kérte el a mikrofont. – Kovács Róbertnek és Weeber Tibornak szeretnék köszönetet mondani. Én vagyok az, aki tavaly kapta meg a mopedet (elektromos kerekesszék -a szer.) az önök segítségével, s hozzásegítettek engem ahhoz, hogy akdálymentesen közlekedhessek. Ha ez nincs, ma nem lehetnék itt – mondta meghatottan.

 

   Ez volt a hivatalos rész záróakkordja. Az önkéntes segítők behozták a minőségi szendvicsekkel teli tálcákat; mindenkinek jutott a finom falatokból, s ezúttal a dietetikusok sem voltak szigorúak, ámbár néhány betegnek megjegyezték, csak mértékkel fogyasszanak egy-egy, számukra kritikus nyalánkságból.

 

   STROKE Xmas 601A főszerepet a kiváló zenei összeállítás és a tánc vette át. A látványt egy idegen talán így kommentálta volna: „így mulat egy bítes, pardon, sztrókos magyar úr”.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGy

 

A 10kerkult.hu portálon nincs fizetős tartalom, de a cikkeink pénzbe kerülnek. Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? A válaszok a képre kattintva olvashatók.

tamogato tabla 400px