AD-blacklist1

2017
aug.
01

Sztrókos aktivitás nyáron is

Írta: Oszvald György

STROKE obuda muzeum 518leadBár a klubfoglalkozások hivatalosan „nyári szünetre mentek” a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezeténél, mégis élményekben gazdag programokkal üdítik fel a vakáció napjait. Júniusban Tatára, júliusban pedig Óbudára látogatott a betegek többsége.

 

 

Kétségtelen, az ország talán legnagyobb létszámú betegszervezeténél is a sikeres működés egyik alapeleme, hogy az agyi érkatasztrófán átesett betegek folyamatosan kapjanak közösségi élményeket. A nyári hónapoktól eltekintve ezeket a havi rendszerességű foglalkozások biztosítják: a klubvezetés sokszínű programot biztosít, benne szakmai előadásokkal és neves közéleti emberek (művészek, sportolók, tudósok és mások) meghívásával.

   

STROKE Tata 270

  A tatai kirándulás résztvevői

 

   Mindezek a programok helyhez kötöttek, s bármilyen érdekesek, hasznosak is, egy teremben történnek. A nyár más. Több éves hagyomány, hogy a sztrókosok kimozdulnak Kőbányáról, s kirándulni mennek a „világba”.  Ilyen volt a Domony völgyi lovasprogram két alkalommal is, a máriabesnyői Nagyboldogasszony templom és a gödöllői Királyi Kastély vagy éppen Siófok és – a változatosság kedvéért egyújabb lovas helyszín – a Balatonlelle-Rád pusztai kirándulás.

 

   STROKE Tata 127Nos, az idén júniusban Tatát választották célpontul. A kísérőkkel együtt mintegy negyven fő szállt vonatra a Déli pályaudvaron, meglehetősen korán reggel. A korszerű, légkondicionált szerelvénybe könnyű volt beszállni a kerekesszékkel is; erre a célra egy speciális kialakítású vagon szolgált. Ide két megjegyzés kívánkozik. Az egyik, hogy visszafelé elromlott a vagon beszálló liftje – egy érintkezési hiba miatt egyfolytában sípolt, bár egy idő után sikerült egy üres ásványvizes palackkal kitámasztani a panelt. Más jellegű kényelmetlenség, s nehezen érthető, hogy az adott típusú vagonban nincs mellékhelyiség. Mi van akkor, ha valakire rátör a szükség, s ha nem személyvonattal utazik a halandó, nincs lehetősége a következő állomáson leszállni, átszaladni a másik típusú vagonba, majd folyó ügyeinek rendezése után a következő állomáson vissza. Hmmm…

 

   Ez a kényelmetlenség – egy helyszínt kivéve – végig gondot okozott a tatai kiránduláson. (Higgye el a kedves olvasó, nem pisis gyerekekről, de felelős felnőttekről van szó! A kánikulában – betartva a javasolt bőséges folyadékfogyasztást – bizony előfordul, hogy nem lehet mindent kiizzadni. Sajnos, többek hangulatát rontotta, hogy a vár közelében deklaráltan nyilvános illemhely nem volt nyitva, majd a Cseke tó partján lévő Angolparkban, a Pálmaház közelében is ugyanez fogadta a látogatót. Ismét csak hmmm…)

 

    STROKE Tata 132No, de essék szó inkább az élményekről! Tata-Tóvároskert állomáson szállt le a csapat, s a nagy vonatról kis vonatra szállt át. Ez – természetesen – egy benzinmotoros, városnéző turista szerelvény volt, s nagy respekt a szervezőknek, hogy ezt az extra élményt biztosították. Tata városközpontján keresztülhajtva érkezett meg a kisvonat az Öreg tó partjára, nem messze a várfalak alá. Egy rövid programegyeztetés után séta következett: Öveges József szobrának megtekintése, majd a Várnál egy közös fotó adta az élményt, s talán a szokottnál kicsit korábban egy pompás ebéd várta a társaságot. A tóparti Korzón tovább sétálva, az egykori vízimalom után a Kapucinus templom és zárda, majd a Harangláb érintésével jutottak el a „túrázók” az Angolparkba  

  

     

STROKE Tata 474

Az Óratoronynak is nevezett építmény különlegessége, hogy faácsolata vasszögek nélkül épült. Falán emléktábla őrzi az egykor Tatán tartott országgyűlés emléklét. 2004. augusztusa óta az idő múlását minden órában harangjátékkal jelzi.

 

    Az 1746-ben átadott és megáldott Kapucinus templom igen egyszerű külseje lenyűgöző barokk belsőt rejt. A kapucinus szerzetesek Eszterházy József invitálására érkeztek a városba. A világtól elzárt atyák három szerzetesi fogadalmát – szegénység, tisztaság, engedelmesség – a barna csuhájukat összefogó fehér kötélöv is jelképezi.

    STROKE Tata 465

 

Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi terület.

  

STROKE Tata 646

  Pálmaház - az Angolkert egyik nevezetessége

 

   Egy laza séta, kinek-kinek a Cseke tó vizébe hajló fatörzsön ücsörgés, egy kiadós pihenés vagy a park nevezetességeinek (műromok, műbarlang – grotta –, Török mecset, Esterházy kiskastély) megtekintése után az előre jelzett időben megérkezett a kisvonat. A most rövidebb útvonalon érkezett meg a csapat Tóvároskert vasútállomásra, majd vissza a kiindulási pontra, a Déli pályaudvarra.

 

STROKE Tata 712

 

   A tatai kiránduláson készült képgaléria ITT tekinthető meg.

 

***      

 

A júliusi élményt a hónap végén, az óbudai Krúdy-negyedbe tett látogatás jelentette sokak számára: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot tekintették meg a sztrókosok.  

 

    Relatíve könnyű dolga volt Juhász Györgyinek, a látogatás szervezőjének. Kőbányáról, a Liget téri autóbusz végállomásról a 9-es busz gyakorlatilag házhoz vitte az érdeklődőket. A Kiscelli utcai megállónál leszállva egy rövid séta vezetett a múzeumba.

 

   A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum. Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló – országos gyűjtőkörű intézmény a világörökség részét képező budai várnegyedben, az utcának nevet adó egykori Fortuna fogadó patinás épületében kezdte meg működését, ahol 2005 nyaráig tevékenykedett. 2006 szeptemberétől 2011 júniusáig az V. kerületben, a Szent István-bazilika mellett, a volt Magyar Külkereskedelmi Bank épületében működött. 2011 őszétől új helyszínen, a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

 

   STROKE obuda muzeum 052Juhász Györgyi (képünk bal szélén) nem csak szervezte a látogatást, de alaposan fel is készült tudásbéli információkkal; a látnivaló meg adta magát. Termenként, a tematikának megfelelően rövid ismertetőkkel hívta fel a figyelmet az érdekességekre. Köszönte értre ezúton is!

 

   Talán a legfontosabb tudnivaló, hogy a múzeum kezdetben csak vendéglátóipar-történeti emlékeket gyűjtött, majd 1970-ben kereskedelem-történeti gyűjteménnyel bővült. Az intézmény ipartörténeti múzeumi feladatokat lát el, szakmuzeológiai követelményeknek tesz eleget. Nos, ezen tudás birtokában ámult mindenki. Mert más mondani és más látni. Sőt. Mind ehhez sokaknak a közelmúlt emlékei is párosultak, talán néhol még az itt kiállított tárgyak némelyike minannapi használatban is van.

   

STROKE obuda muzeum 319

 

   A vedéglátáshoz azonban nem csak a palackok, tányérok, az itókák palackjai tartoznak, így a kiállítás létrehozói korabeli söntéspultokat, cukrászdákat, kávézókat, éttermi sarkokat rendeztek be, a személyzetet korhű viseletbe öltöztetett bábuk személyesítették meg.

 

   STROKE obuda muzeum 151S ha már az öltözéknél tartunk. Az egyik sarokban a divatnak „áldoztak” – mivel nem volt mindegy, hogy mit viselnek a hölgyek, urak egy elegáns cukrászdában! A csoporttal lévő gyerekek ki is használták a lehetőséget: nagy vidámság közepette váltogatták a ruházatot, a kiegészítőket.

 

   A felnőtteknek meg ott voltak a terítés fortélyai: milyen tányért hogyan és hová kell helyezni az étkezéskor? Könnyítésül a terítékek alakjának formáit jelezték a műanyag abroszon. Az etiketthez tartozott az is, ki hová ülhet az asztalnál – erre is szolgált egy kirakós eszköz, lehetett találgatni.

  Legyen a vendéglátás otthon vagy nyilvános helyen, nem hiányozhat a konyha, a spájz, a tálaló. S higgyék el, kedves olvasók, még ide is be tudták csempészni a játékot a rendezők.    

 

   Fűszerpolcon lehetett találgatni, melyiket miben szeressem, milyen ételhez mi illik? Ráadásul az adott fűszerrel készült receptet haza lehetett vinni és kipróbálni.

   Vagy azt, hogy mely ételek ehetők kézzel? Vagy lehetett éppen azon is elmélkedni, hogy a kb. 15 kilós zsákot elbírta-e egy korabeli cukrász inas?

 

   STROKE obuda muzeum 359Arról is meg kell emlékezni, hogy néhányan kimondottan élvezték a játékot: kalapot vettek, asztalhoz ültek a vendéglőben, s nádból hajlított újságtartóról olvasták az Esti Hírlapot. Vagy éppen pózoltak egyet a söntésben.

 

   Az emeleti sörös kiállításra (október 15-ig tekinthető meg) objektív okok miatt csak kevesen tudtak felmenni, pedig nagyszerű kiállítást rendeztek be Ez sör címmel a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeummal közösen. A sernevelőtől a sörgyárig alcímet viselő kiállítás meglehetősen sok kőbányai vonatkozású emléket is felvonultat – elsősorban a Dreher sörgyár és elődei életéből.

 

   STROKE obuda muzeum 349Könnyebb volt viszont a földszinten berendezett Krúdy-szobákat megtekinteni (a kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt), de néhányan nem hagyták ki Az ügynök a bárpultban -A vendéglátás és az állambiztonság kapcsolata a szocializmusban, valamint a szokatlanul őszinte 18-as karikás A háború pillangói - Érosz a Nagy Háborúban című időszaki kiállításokat sem.

 

   Szokás szerint a közös tablófotó elkészítésével zárult a tartalmas délután.

 

STROKE obuda muzeum 649

 

   Az óbudai múzeumlátogatáson készült képgaléria ITT tekinthető meg.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY