AD-blacklist1

2017
jún.
16

Borkóstoló a pincében

Írta: Oszvald György

Stroke boros 070leadKülönleges helyre, a Bebek utcában található Óhegyi Pince Budapest borpalackozóba és borpincébe látogattak el a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke betegszervezet tagjai május elején. A látogatás a korábbi helytörténeti séták folytatásának tekinthetők.

 

 

 

A kis csapat idegenvezetője már-már kétségbe esett, mikor a borpince biztonsági kameráin azt látta, hogy a sztrókosok nem az udvar felé, hanem éppen ellenkező irányba, balra fordulnak. Később elmondta, azt hitte eltévedtek. Pedig csak annyi történt, hogy a kaputól kicsit előre és balra volt egy olyan rész, amely igencsak alkalmas volt egy csoportkép elkészítésére. Miután a fotó elkészült, a csapat is a helyes irányba indult el, de ekkor már ott volt Mórocz Tamás üzemvezető is, és innen kezdve megoldódott a rejtély.

 

Stroke boros 013

 

   A borpince-látogatás – legalább is annak nyilvánosan megtekinthető részei – a bejárati szintről belépve egy kiöblösödő, hatalmas hordókkal büszkélkedő pincejáratban kezdődött.  Egyik oldalon meredek lépcsők vezettek a látogatható pincejáratba, a másikon egy kanyar után a palackozóba lehetett menni.

   Hogy egészen pontosan fogalmazzunk, az első rácsodálkozás valójában már az udvaron megtörtént. A főbejárathoz toronyházak tövében vezetett az út, majd a kapun belül enyhén jobbra fordulva egy meseszerű épületbe botlott a pillantás: egy meredeken leszakadó domboldalból kacsint ki egy palotára emlékeztető épület csipkés oromzattal, s a domboldalt támasztó teraszos kialakítású támfallal, kerítéssel. A terméskő támfalak tökéletes harmóniában állnak az épület színezésével, a falakon, homlokzati részeken díszelgő reliefek és a lemezborítású tető fakózöld megjelenésével.

 Stroke boros 023

 

   A pincészet bemutatása egy általános ismertetővel kezdődött. A szőlőtermelés Kőbányai mai területén már a középkor végén létezett, virágkorát a XIX. században élte. A másik karakteres történelmi vonal a kőbányászat. Az innen származó mészkőből több nevezetes budapesti épületet húztak fel vagy díszítettek faragványokkal. A kőbányászat eredménye pedig a mai Kőbánya alatt húzódó mintegy 32-33 km hosszúságú pincerendszer. Ennek egyes részei látogathatók, illetve különféle vállalkozások használják.

 

   Stroke boros 069– A kőbányászat egy sajátos formája okozta, hogy a föld alatti járatok belmagassága az 5 métertől a 20 méterig terjed, s érdekességként megjegyzem, hogy a mi pincerészünknél is van olyan ág, amely egy kristálytiszta vizű kis tóba torkollik durván 40 m mélységben – mondta el a leglényegesebb tudnivalókat az üzemvezető (képünkön balra).

 

   Azt javasolta, hogy mielőtt a borászati érdekességeket is rejtő járatokba ereszkedne a társaság, kóstoljanak egyet a kikészített választékból. Ez pedig azonnal felvetette azt is, hogy milyen borokat palackoznak. A kérdésekre válaszolva derült ki, hogy balatonboglári, tolnai, a Mátrából származó borokat palackoznak, de előfordulnak alföldi borok is.

   Mórocz Tamás említést tett arról is, hogy Kőbányai szőlőkből előállított borok oly annyira jó minőségűek és kelendők voltak, hogy gyatra minőségű osztrák borokkal hamisították! Nos, a kóstolásnál a hamisítástól nem kellett tartani, elsőként egy 2016-os balatonboglári chardonne szerepelt a listán, ez egy száraz fehér bor volt, majd sor került egy rosé megízlelésére is. Ez a Tolnai Cabernet Sauvignon Rosé (Rosé kettesben nevű), a 2013-as Villányban rendezett Nemzetközi Roséverseny ezüstérmes bora volt.

   A sztroke klub tagjai azt is megtudták, hogy a reduktív borkészítési technológia során az oxigént teljesen kizárják a folyamatból, azaz, a szőlő feldolgozásának kezdetétől azt nem éri oxigén egészen addig, míg a bor a poharakba nem kerül.

 

   Az Óhegyi Pince gyakorlatilag kész borokat kap a palackozásra; az őszi szüret után az év végére, legkésőbb a következő tavaszra már megtörténik must már kierjedése. Itt gyakorlatilag a bor kezelése, stabilizálása történik meg, bár van présházuk is, így szőlőt is tudnak fogadni, és tudnak bort készíteni. A készítés fontos, mert valaki megkérdezte, hogy csinálják vagy készítik a bort? Erre az egyértelmű válasz az volt, hogy a bort mindig készítik, a „borcsinálás egészen más műfaj”.

 

Stroke boros 100

 Egy másik kérdésre válaszolva az is kiderült, hogy a kékszőlőből is lehetséges fehér bort készíteni. Ugyanis kétféle kékszőlő van: a festőlevű fajták (melyekből elég kevés van) és a nem festőlevűek. Ha az előbbiből egy szőlőszemet megnyomunk, abból vörös lé folyik ki, míg a másikból fehér. A bor pedig azért lesz piros, mert a szőlő héjában találhtó, kis fehérjetasakokban lévő színezőanyagot kinyerjük. Ezt a fehérje tasakok roncsolásával tehetjük: hőhatásnak kitéve vagy darálással, préseléssel, leginkább pedig az alkoholos eljárással. Ha a bort nem hagyjuk soká a szőlőhéjon ázni, akkor majdnem fehér lesz a színe, kellemes rozét kapunk, ellenkező esetben vörösborról beszélünk.                                                                                                            

   A pince „vendégfogadó” része mellett volt egy, a beljebb lévő pinceágakhoz vezető járat, melybe innen csak egy meredek fémlépcsőn lehetett lejutni. Igen ám, de ez kerekesszékkel és a nehezen járóknak nem ment volna. Mórocz Tamás azonnal szólt egy kollégájának, s a néhány ember az udvarról nyíló másik bejáraton át biztonsággal eljutott oda, ahová a lépcsősök is mentek. Tették mindezt a borospoharakkal a kezükben, hiszen az idegenvezetés alatt is jól esett egy-egy korty nedű.

   

Stroke boros 108

 

   Egy hatalmas, hosszan elhúzódó betontartály mellett elhaladva ért el a társaság egy olyan részhez, ahol lehetett látni azt a belmagasságot, amiről a bevezetőben beszélt Mórocz Tamás. A visszafelé út egyszerűbb volt, egy újabb kóstolás, majd a meglehetősen zajos palackozó megtekintése következett. Az üzemvezető kérésére itt nem lehetett fotózni, azt viszont mindenki látta, hogy a töltéstől kezdve a címke felragasztásáig, majd a dugózásig hogyan zajlik le a folyamat, hogyan kerülnek a ládákba a kereskedelmi forgalomba kerülő borok.

 

Egészségünkre!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT és ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY