AD-blacklist1

2013
feb.
07

A Margitsziget is világörökség lehet

bp vilagoroksegMegőrzési állapotjelentésben számolt be az UNESCO Világörökség Központjának az illetékes magyar szervezet a budapesti és a tokaji világörökségi helyszínek állapotáról, a 2011 óta azokon történt jelentősebb eseményekről. Belekerült, hogy a Margitsziget is világörökségi terület lehetne.


Magyarország képviseletében Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökség Szakbizottságának elnöke január 30-án nyújtotta be a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, illetve a Budapest-a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentéseket.
Az UNESCO Világörökség Bizottság (VB) 35. ülésszakán, 2011 júniusában megvizsgálta, majd elfogadta a két magyarországi helyszín akkori megőrzési állapotjelentését; egyben felkérte Magyarországot, hogy 2013. február 1-ig újabb megőrzési állapotjelentésben számoljon be az előrehaladásról.


Mindkét jelentés első része a VB ajánlásai alapján mutatja be a 2011 óta történteket, második, illetve harmadik része tájékoztat a világörökségi helyszínhez kapcsolódó eseményekről, a befejező rész pedig összegzést nyújt.
A budapesti világörökségi helyszín megőrzési állapotjelentése számba veszi a Belső-Erzsébetvárosban megvalósult, illetve tervezett beavatkozásokat. Beszámol a tervezett Bécsi utcai beruházás, valamint a Szépművészeti Múzeum bővítésének leállásáról (utóbbi helyett jelzi a városligeti Múzeumi-negyed tervét), továbbá a világörökségi terület lehetséges kiterjesztését a Margitszigetre.


Tájékoztatták a VB-t a budapesti helyszínt érintő négy projektről: a Várkert Bazár rekonstrukciójáról, a Kossuth tér és Országház Látogatóközpont építéséről, a tervezett városligeti Múzeumi-negyedről, valamint a Széchenyi tér felújításáról-átalakításáról.

 


Tokaji
A tokaji világörökség helyszínnel kapcsolatosan a jelentés a részletesen bemutatott folyamatok között szól arról, hogy nem épül meg a korábban Szerencs határába tervezett szalmatüzelésű erőmű. A jelentés kitér a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék történeti tájjá nyilvánítására, valamint a bányákkal kapcsolatos felmérés megkezdésére.


(MTI)