AD-blacklist1

2013
feb.
07

Nagyon sürgős lett a síncsere

metro sin blikk.huA Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV haladéktalanul megkezdi a 3-as metró sínjeinek cseréjét, ehhez a MÁV-tól vesznek 15 kilométer sínszálat. A vonalon 49 kilométer sín cseréje szükséges, a fennmaradó 34 kilométer beépítésére a BKK közbeszerzési eljárást írt ki.


A 2-es vonal felújításához hasonló munka az észak-déli vonalon csak a következő években kezdődhet meg, de a műszaki állapotok annyira leromlottak, hogy csak jelentős korlátozásokkal lehetne a vonalat üzemeltetni, ezért a BKK és a BKV haladéktalanul megkezdi a leginkább elhasználódott sínszálak cseréjét.
Ehhez a BKK és a BKV a MÁV-tól vásárol 15 kilométer sínszálat, amelyek megfelelőek és beépíthetőek, óránként 80 kilométeres sebességgel használtatóak. A pontos vételár még nem ismert, a MÁV 120 millió forintra becsülte azok árát. A vonalon 49 kilométer sín cseréje szükséges, a fennmaradó 34 kilométer beépítésére a BKK közbeszerzési eljárást írt ki.


A síncsere még nem a teljes rekonstrukció része, a munka a vonal biztonságos közlekedésének fenntartásához szükséges. A BKK és a BKV már dolgozik egy olyan európai uniós nagyprojekt előkészítésén, amely a 3-as vonal járműparkjának megújítását és a vonal teljes infrastrukturális felújítását célozza, erre azonban csak a 2014-ben kezdődő hétéves uniós finanszírozási időszakban látnak lehetőséget.


(MTI) (fotó: blikk.hu)