AD-blacklist1

2013
feb.
02

Visszaállított járóbeteg-beutalás

rendelo rtlklub.huFelfüggesztették a Budapesten és Pest megyében múlt hétfőn életbe lépett új járóbeteg-beutalási rendet. Az illetékes államtitkár mindezt szakmai észrevételekkel indokolta.


Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kérésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felülvizsgálja a január 21-én kiadott határozatát a Budapest és Pest megye területén működő járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók ellátási területének megállapításáról. Budapesten és Pest megyében működő járóbeteg-szakellátókhoz történő beutalás és a betegellátás során a vizsgálat lezárultáig a 2013. január 21-ét megelőző ellátási területeket kell figyelembe venni, vagyis a korábbi rend marad érvényben. Szócska Miklós kérését az államtitkársághoz és az OTH-hoz érkezett szakmai észrevételekkel indokolta.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt kedden tájékoztatta az MTI-t az új járóbeteg-beutalási rendről. Közleményükben azt írták: az új határozatok nyomán "egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes" lesz a járóbeteg-irányítási rendszer. Paller Judit országos tiszti főorvos akkor az MTI-nek azt mondta, hogy a fővárosban és Pest megyében a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva. Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a területi ellátási kötelezettségek megállapításakor az ÁNTSZ figyelmet fordított arra, hogy az adott területen élőket lehetőség szerint a hozzájuk legközelebbi szolgáltatóhoz sorolja be, valamint arra is, hogy az önkormányzatok által fenntartott járóbeteg-ellátók az általuk működtetett szakrendelésekkel az adott települést, illetve kerületet elláthassák.


(MTI)