AD-blacklist1

2013
jan.
17

Ez több mint ráncfelvarrás

moszkva ter owl.huNem rajzolja újra radikálisan a Széll Kálmán tér struktúráját, de komoly előrelépést jelent a tér megújításának terve – állapította meg a beruházás pályázatának terveit bemutató, Találkozzunk az óra alatt! című kiállítás kísérőrendezvényeként megtartott beszélgetés résztvevőinek többsége szerda este a Design Terminálban.


Az Erzsébet téri kiállítóhelyen január 20-ig tekinthető meg a Széll Kálmán tér átalakítására vonatkozó tervpályázat anyagainak kiállítása, valamint Móricz Simon fotográfus kamaratárlata, ezekhez kapcsolódva rendeztek kerekasztal-beszélgetést Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Hutiray Gyula fővárosi közgyűlési képviselő, Fürjes Balázs kormánybiztos, Bojár Iván András, az Octogon főszerkesztője és Szemerey Samu építész részvételével.


Vitézy Dávid felidézte: a pályázat célja az volt, hogy egy igen forgalmas, egyben kompakt közlekedési csomópont vonzó városi köztérré válhasson 2015-re. A rekonstrukcióra több mint négymilliárd forint áll rendelkezésre, amely állami, fővárosi és a budai fonódó villamosprojekthez kötődő uniós forrásokból áll össze. Az átépítésnél a közösségi közlekedési, gyalogos és kerékpáros szempontokat is figyelembe veszik, új mozgólépcsőkkel és lifttel akadálymentes kapcsolat jön létre a Várfok utca felé, csökken a buszok által elfoglalt terület, egységes építészeti arculatot alakítanak ki, és felkészülnek a meghosszabbítandó fogaskerekű vasút fogadására.


Szemerey Samu úgy vélte, nem urbanisztikai, hanem térépítészeti pályázat zajlott le, amit sokan „kozmetikázásnak" éreznek.
– Egy olyan típusú közlekedési koncepció állandósul, amelyet sokan meg szerettek volna változtatni, de ekkora forrásból ezt nem lehetett volna – vélekedett, hozzáfűzve azonban, hogy a nyertes pályamű a későbbiekben nagyfokú változtatást tesz lehetővé.


Bojár Iván András értékelése szerint a pályaművek közül a legjobbat sikerült kiválasztani, de az fontos részproblémákra nem ad választ, „az emberi dimenziók" a korszerűbbé, elegánsabbá váló téren sem érvényesülnek igazán.


Fürjes Balázs óvott attól, hogy a bírálók egy jó projekt elvetésére szólítsanak fel még jobb, de valószínűleg sokáig irreálisnak tekinthető elképzelések jegyében. Elismerve számos kritika jogosságát Vitézy Dávid elmondta, hogy a tér teljes újraszabása – például a villamosok föld alá vitele, vagy a földszintes házsor lebontása – nagyságrendekkel megdrágította és időben kitolta volna a megvalósítást. Mint hozzátette, ezért kevésbé átfogó újragondolásra törekedtek, a projekt azonban így is többet jelent majd egy egyszerű „ráncfelvarrásnál", ráadásul megadja a lehetőséget a későbbi, nagyobb szabású beavatkozásokra.


(MTI) (fotó: owl.hu)