AD-blacklist1

2020
aug.
22

Nagykörúti átalakulás? – civilek levele a főpolgármesternek

Írta: szerk

nagykorut2Városfejlesztéssel, közösségszervezéssel, helyi ügyekkel, közlekedéssel és fenntartható fejlődéssel foglalkozó helyi, fővárosi és országos civilszervezetek közös levelet írtak a fővárosi- és a nagykörút mentén fekvő hat kerületi önkormányzat vezetéséhez.

 

 

 

Nemrég, augusztus 14-én adtunk közre egy írást a nagykörútra megálmodott kerékpársávokról, a lehetséges fejlesztési irányokról. Egy nappal később, a Mérce (merce.hu) internetes oldalon megjelent egy cikk, mely 18 civil szervezet Karácsony Gergely főpolgármesterhez írt közös levelét tartalmazza. Ugye, mi másról, mint a nagykörút átalakításáról. Ebből idézünk néhány gondolatot.

 

   A levélírók felsorolták az elsődleges városfejlesztési szempontokat, amik alapján a nagykörút – rövid- és hosszútávon is – az érintettek bevonásával alakulhatna át, a modern elvárásoknak, környezeti igényeknek és az emberközpontúbb városnak megfelelően.

 

   A főbb pontok:

 

      Védtelen közlekedők előnyben részesítése, közlekedési felületek akadálymentesítése;

      Gyerekbarát, fogyasztási kényszer nélküli közösségi terek;

      Több és jobb minőségű zöldfelület és közterület, gondos fenntartás és tulajdonosi szemlélet erősítése;

      Levegőminőség és zaj;

      Kultúra;

      Helyi gazdaság élénkítése, vonzó vásárlási, vendéglátási környezet megteremtése;

      Tájékoztatás, szemléletformálás, részvételiség;

      Menedzsment;

 nagykorut1

 

Egyfajta összegzésnek is felfogható a levél záró bekezdése:

 

   „A Nagykörút elsősorban ne az átmenő gépjárműforgalmat szolgáló tengely, hanem Pest kulturális, kereskedelmi, vendéglátó főutcája, zöld, árnyas korzó, a Hungária gyűrű és a Kiskörút közötti terület fő találkozóhelye legyen. Ennek érdekében leendő forgalmi és közterületi kialakításnak garantálnia kell a közlekedők biztonságát, biztosítani kell a levegő és zajszennyezés jelentős csökkenését és elő kell, hogy segítse a környék kulturális, gazdasági és környezeti megújulását.”

 

   A levél aláírói:

 

   Civilek a Palotanegyedért, C8 Civilek Józsefvárosért, Energiaklub, Greenpeace, Járókelő Közhasznú Egyesület, Kortárs Építészeti Központ- Budapest100, Kulcs a Városhoz, Közlekedő Tömeg Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyar Kerékpárosklub, Magyar Közlekedési Klub, Mindspace, Miutcánk, Rehab Critical Mass, Színes Erzsébetváros, Újlipótváros – Szuperblokk, Valyo, Velo Budapest

 

  A teljes cikk ITT olvasható

 

[merce.hu]; fotó: bringazas.hu; infostart.hu