AD-blacklist1

2020
aug.
15

A KATA szigorítása miatt tömegesen érkeztek az elkeseredett panaszlevelek a BKIK-hoz

Írta: szerk-OGY

mi a kata 1024x640A KATA-s vállalkozókat érintő 40 százalékos büntetőadó a kisvállalkozóknak jelentős bevételcsökkenést okoz: az extra adóterhet a megrendelő érvényesíti majd a szerződéses árban. A terhek növekedése miatt újabb „kiskapuk” keresése és más „kreatív” megoldások irányába fejlődik majd tovább a rendszer, fantom-vállalkozások és színlelt ügyletek jöhetnek létre, ismét növekedhet a szürke- és feketegazdaság aránya is.

 

LAPSZEMLE

 

Semmilyen egyeztetés nem előzte meg a több százezer KATA-s vállalkozót érintő adószigorítást, az MKIK nevében egyedül Parragh László képviselte a véleményét – fogalmazott a novekedes.hu lapnak Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

   NagyElekNagy Elek (képünk) szerint korrigálni kéne a szigorítást, jelenleg konzultációt folytatnak a vállalkozásokkal, tömegesen érkeztek hozzájuk elkeseredett panaszlevelek. Az ügyben a VOSZ is tiltakozott, szerintük csak mélyíti a válságot az adóemelés.

 

   – A VOSZ a napokban nyilatkozott lapunknak, miszerint a KATA szigorítása munkahelyeket veszélyeztet, mélyítheti a válsághullámot, és a fekete vagy a szürkegazdaságba terelődhetnek át bevételi források. Véleménye szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolt-e a KATA szigorítása?

   – Nagyon nehéz a kérdés, hiszen valóban az előnyök mellett komoly veszélyei vannak a szigorításnak, ugyanakkor már jelenleg is 250 milliárd forint körüli kiesést jelenthet a munkabérre eső közterhek vonalán, és hozzávetőleg 50 milliárd forint kiesést osztalék kifizetés vonalán a KATA-s visszaélések létezése.

    A válság miatt megindult vállalati költségcsökkentő programok tömeges beindulása miatt ezen rövid idő alatt akár a többszörösére is nőhet, ha százezres nagyságrendben szerveznek ki KATA-s alvállalkozóvá jelenlegi alkalmazottakat a törvények kijátszásával.

 

 

   – A BKIK adatai szerint hány katás vállalkozó van, ebből hozzávetőlegesen mennyi lehet érintett a szigorításban? Mennyi lehet a katások között a burkolt foglalkoztatott?

   – A BKIK-nak saját nyilvántartása nincs a KATA-s vállalkozókról, a kormányzati információk alapján mintegy 400 ezer KATA-s vállalkozó lehet. A BKIK-nak saját nyilvántartása nincs a KATA-s vállalkozók árbevételének megoszlásáról, a NAV-nál viszont pontosan megvannak a 2019-es KATA-s bevallások az 1 millió forint feletti partnereiről. A BKIK becslése alapján a 3 milliós határ a KATA-s vállalkozások 20-30 százalékát érintheti. A burkolt foglalkoztatásról szintén nincs pontos, mért adata a BKIK-nak.

 

 

   – Az Önök által elindított konzultációhoz eddig milyen vállalkozói vélemények érkeztek be a módosításokkal kapcsolatban?

   – Az online kérdőívek kitöltése még most zajlik, annak az eredményeit csak a kitöltések lezárása és feldolgozása után tudjuk majd publikálni. A budapesti vállalkozásoktól Parragh László javaslatának törvényi elfogadása után spontán módon viszont tömegesen érkeztek elkeseredett panaszlevelek, melyek értetlenül álltak a kialakult helyzet előtt, miszerint a kamara országos elnöke javasolta az adó megemelését

 

A teljes interjú IDE kattintva olvasható. 

 

forrás, fotó: bkik.hu/novekedes.hu; katabazis.hu