AD-blacklist1

2017
júl.
13

Sikeres évadot zárt az Uránia mozi

Írta: szerk

stroke mozi 018Magyar filmsikerekben gazdag, rendkívüli évadot zárt az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely százezernél is több látogatót fogadott vetítésein az elmúlt szezonban – közölte a filmszínház július 12-én, szerdán.

    

 

 

Tavaly szeptember 1-jétől idén június 30-ig a moziban vetített filmek több mint egyötödét, a mozielőadásoknak pedig a 40 százalékát magyar filmek adták, amelyekre 22 ezer néző váltott jegyet. A legnagyobb nézettséget 4100 fizetőnézővel a Kincsem című magyar játékfilm érte el, amelyet a filmszínház a premier óta műsoron tart – olvasható a filmszínház tájékoztatójában.


    A Magyar Filmhét nyitóeseményeként az Urániában láthatta először a magyar közönség Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjét, valamint a Titanic Filmfesztiválon Török Ferenc filmdrámáját, az 1945-öt is. A díszbemutatók (Álom hava, Festői korszakok – Gánóczy Mária festő és filmes élete, Out, Az ismeretlen Antall József) mellett közönségtalálkozók is várták a nézőket.

    stroke mozi 113

 

   Emlékezetes marad az Ernelláék Farkaséknál című film első magyarországi mozivetítése is szeptemberben, amelyen részt vettek a szereplők és a film rendezője is. A fehér király című koprodukciós filmet, amely Dragomán György azonos című regényéből készült, telt házzal vetítették februárban. A Polgár lányok című izraeli dokumentumfilm májusi dupla bemutatóján pedig a címszereplők és a producer is az Uránia vendége volt.


    A legkisebbek áprilisban a Lengemesék írójával, Berg Judittal találkozhattak, Dargay Attila klasszikus mesefilmjeit, a negyvenéves Lúdas Matyit és a digitálisan felújított Vukot kiállítás és különféle kísérőprogramok mellett láthatta a közönség.


    Szeptemberben indult útjára az Összhang-sorozat, amelynek keretében az Uránia az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve a siket és nagyothalló nézők számára feliratoz és mutat be új magyar produkciókat. Ennek keretében láthatták a nézők többek között a Tiszta szívvel, az Ernelláék Farkaséknál, a Kút, a Testről és lélekről, Az állampolgár, az 1945 és a Kincsem című filmeket.

    stroke mozi 146

 

   A 2016/17-es évadban 300 különböző cím (egészestés film vagy filmblokk) szerepelt műsoron, többségükben európai filmek, amelyeknek jelentős hányadát fesztiválok, filmnapok, tematikus sorozatok keretében játszották a moziban. Önálló filmhét keretében mutatkozott be a frankofón országok filmkultúrája, valamint a román, a spanyol, az ukrán és a kínai filmművészet – a Kínai Filmfesztivál nyitó vetítésének sztárvendége Jackie Chan volt.
     A nézők a New York-i Metropolitan Opera és a moszkvai Bolsoj Balett előadásai mellett nyugat-európai színpadok (Comédie-Francaise, National Theatre, Kenneth Branagh Theatre, Globe), valamint orosz teátrumok (Moszkvai Művész Színház, Vahtangov Színház) sikerdarabjaiból láthattak válogatást. Kiemelkedő sikert aratott a 3D-s Nick Cave-dokumentumfilm (One More Time with Feeling) és a Rammstein párizsi koncertjét feldolgozó film.


    Az élőzenei produkciók közül az évadban kiemelkedtek Akosh S. improvizatív dzsesszestjei, valamint a Take Five kamarazenei koncertsorozata – írták a tájékoztatóban.


MTI; fotó: 10kerkult.hu/archív